donderdag 20 mei 2010

De gevolgen van verkiezingsprogramma's op de huizenprijzen


Vandaag is veel informatie beschikbaar gekomen over de verschillende verkiezingsprogramma's. Deze informatie is door het Centraal Planbureau (CPB) donderdag gepubliceerd. Wat voor de meeste nederlanders belangrijk is, is de eigen portemonnee. Hoe gaat het met de koopkracht?

Alleen bij de SP en de PvdA zal de koopkracht in 2015 iets zijn gestegen: 1,25 procent bij de SP en 0,25 procent bij de PvdA. De daling is het grootst bij de SGP: acht procent. Bij het CDA moeten huishoudens 3,5 procent inleveren, bij D66 drie procent en bij de VVD anderhalf procent.

De verkiezingsprogramma's hebben ook gevolgen voor huurprijzen en de huizenprijzen, doordat veel partijen de aftrek van de hypotheekrente willen beperken. Bij D66 kelderen de huizenprijzen het meest: met tien procent. De PvdA volgt met zeven procent. Alleen de PVV zorgt voor behoud van de waarde van huizen.

Doordat de PvdA de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs wil beperken tot 30 procent én tot de gemiddelde huizenprijs, zal de koopwoningenmarkt volgens de rekenmeesters de komende twee jaar 'eerst inzakken'. In 2013 zouden de prijzen herstellen op het niveau van 2010.

De PvdA noemt een verdere daling van de huizenprijzen ondanks de kwakkelende economische omstandigheden 'verantwoord'. Ook bij de D66-plannen zakken de huizenprijzen, en wel over een periode van drie jaar.

Waarschijnlijk gaat dit plan de PvdA nog meer stemmen kosten. Want welke huizenbezitter kiest ervoor om zijn waardevolle huis goedkoper te laten worden?

Geen opmerkingen: