donderdag 28 oktober 2010

Een gsm rekening van ruim 2000 euro behoort vanaf 1 juli tot het verleden

We hebben allemaal wel eens iemand het verhaal horen vertellen dat hij een leuke vakantie heeft gehad, maar dat er een maand later ineens duidelijk werd dat hij voor zijn mobiele telefoon ineens een megahoge rekening kreeg omdat hij in het buitenland een beetje heeft geinternet. Mobiele providers konden op die manier een faktuur sturen van honderden euro's en soms zelfs van duizenden euro's. De consument kan daar weinig tegen doen.

Gelukkig hebben we de EU. Deze heeft besloten dat er vanaf 1 juli nooit meer van dat soort verrassingen hoeven te komen. De gsm consument wordt vanaf die datum beschermd.

Alle telecomaanbieders worden door nieuwe EU-regels vanaf donderdag verplicht de limiet voor het zogeheten dataroaming op maximaal vijftig euro per maand (ex. btw) te zetten, behalve als de consument van tevoren een ander bedrag aangeeft.

De telecombedrijven moeten een waarschuwing middels sms of e-mail sturen als tachtig procent van dit bedrag is opgegaan. De internetverbinding wordt vervolgens gesloten als het plafond van vijftig euro is bereikt. De klant zal zelf duidelijk moeten maken als hij die maand zijn limiet toch wil ophogen. Voor laptops waarmee mobiel gesurft wordt, gelden dezelfde regels.


Een prettige vakantie!

Geen opmerkingen: