zondag 20 juni 2010

Niets is zo veranderlijk als de Nederlandse politiek. Of zijn het de kiezers?

Niets is zo veranderlijk als de Nederlandse politiek dan wordt het ene beloofd en dan het andere uitgevoerd. Of zijn het de kiezers die toch nog veranderlijker zijn? Als we de peiling van Maurice de Hond moeten geloven die zondag is bekend gemaakt, dan zijn het toch de kiezers die veranderlijk zijn.

Voor de verkiezingen hadden we al peilingen die op de dag van de verkiezingen allemaal verkeerd bleken te zijn. Dat blijkt nu niet zo zeer aan de peilingen te liggen maar aan de kiezers die blijkbaar voor een flink deel blijven wisselen van partij. Na de duidelijke en officiele uitslag van de verkiezingen van afgelopen 9 juni, blijkt vandaag dat de kiezer blijft wisselen. De grootste partij zou nog streeds de VVD zijn maar nu met 29 zetels, de 2de partij zou de PVV zijn met 28 zetels. Dan de PvdA met 27 zetels en met 19 zetels het CDA als 4de.


Natuurlijk kan het zo zijn dat veel Nederlanders wisselen van partij, of misschien op iets anders hadden gestemd met de uitslag in hun hoofd. Alleen weet je die uitslag op het moment dat je gaat stemmen niet. Verder is het maar de vraag of de internet stemming onder 2500 mensen representatief is. De Hond zal wel zeggen van wel, maar ik heb mijn twijfels...

Geen opmerkingen: