woensdag 9 juni 2010

Welke coalitie wordt het? En wie wordt de nieuwe premier van ons land?

Welke coalitie wordt het? En wie wordt de nieuwe premier van ons land? Dat zijn de vragen die de meeste Nederlanders nu beantwoord willen zien. Van de 12 miljoen stemgerechtigden heeft 75% gestemd. Dus dat zijn 9.000.000 Nederlanders. Die willen weten of de partij van hun keuze ook daadwerkelijk gaat regeren.

Duidelijk is dat de VVD met 31 zetels winnaar is en dat de PvdA een heel goede 2de is met 30 zetels. Dat betekent dat de PvdA op een bijzondere manier is ingelopen als we dat vergelijken met de peilingen van de afgelopen week. De PVV van Wilders heeft 24 zetels en ook dat is een stuk hoger dan in de peilingen van de afgelopen week. Daarmee is de PVV de 3de partij van Nederland en daarmee is Wilders natuurlijk bijzonder ingenomen. „Grandioos!!!”, smste Wilders.

Het CDA van Balkenende wordt door de kiezers hard afgestraft. De partij gaat van 41 naar 21 zetels. De partij halveert in grootte en dat komt hard aan. Meeregeren is nu ineens niet meer vanzelfsprekend. Balkenende 'neemt zijn politieke verantwoordelijkheid' en vertrekt uit de politiek.

Welke coalities zijn er mogelijk?
VVD+PVDA+PVV: 85 zetels
VVD+PVDA+CDA: 82 zetels
VVD+PVDA+D66+GROENLINKS: 82 zetels
VVD+PVV+CDA+SGP: 79 zetels

En wie moet dan de Premier worden? Normaal zou je zeggen de leider van de grootste partij. Dus dat wordt Rutte.

1 opmerking:

Ad zei

vvd+pvda+pvv=most preferable