donderdag 17 juni 2010

Zorgt van Middelkoop ook voor een garantie op een koophuis?

Zorgt van Middelkoop ook voor een garantie op een koophuis? Want van Middelkoop vertelt ons dat we nu een huis moeten kopen. HIJ geeft het opmerkelijke koopadvies: "Schaf nu een huis aan, de rente is laag, en als je een beetje marge hebt zou ik het doen."

In de eerste plaats vraag ik me af of hij het zelf doet. Ik geloof er niks van. In de tweede plaats is de motivatie van advies verkeerd. Hij geeft het advies omdat het aantal afgeleverde nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal van dit jaar sterk is gedaald. Zijn advies is dus goed voor de bouwbedrijven, maar dat is zeker niet per definitie ook goed voor de koper van een koophuis.
Zijn argument dat de rente laag is, is gedeeltelijk correct. De rente is inderdaad laag, maar de politiek in Nederland - inclusief van Middelkoop - heeft het tot nu toe toegelaten dat de banken een hypotheekrente mogen vragen die niet in verhouding staat met de rente die DNB vraagt. Daardoor is de hypotheekrente niet bijzonder laag.

En wat als de rente gaat stijgen? Wat als een koper zijn huis moet verkopen en de huizenprijzen zakken nog verder zoals dat ook in de maand mei weer gebeurde? Waar is van Middelkoop dan?

Nee het is een schandalig advies wat hij geeft, een advies wat enkele bouwbedrijven kan helpen maar ook een wat vele duizenden huizenkopers zou kunnen duperen.

Geen opmerkingen: