woensdag 14 juli 2010

Winkeldiefstal stijgt door het oplichten van winkels door slimme criminelen

De hoeveelheid winkeldiefstallen is vorig jaar flink gestegen tot 325 miljoen euro. Waarbij de totale kosten voor winkeldiefstal meer dan een miljard euro bedragen.

De stijging komt maar voor een deel door de klassieke diefstal waarbij iets gewoon in de tas of de jas de winkel verlaat zonder te betalen. Voor een ander deel komt dat doordat winkeldieven inmiddels ook echte criminelen worden. Zij houden zich bezig met de zogeheten retourfraude.

Hierbij proberen oplichters gestolen artikelen terug te brengen met nep-kassabonnen. De dieven trekken door het hele land. Ze stelen een duur horloge in de ene stad en brengen het terug in een filiaal even verderop. Om deze truc uit te kunnen voeren maken winkeldieven gebruik van eigen kassabonprinters en factuurpapier die is nagemaakt of gestolen.

De winkelier besluit in maar 3% van de gevallen een aangifte te doen, reden is dat er geen tijd of geen bewijs voor is. De 3% van de gevallen kwam in 2009 neer op 45000 aangiftes. Dat betekent dat er 1.500.000 diefstallen per jaar plaatsvinden, waarbij ook een rolletje snoep of make up hoort.

Geen opmerkingen: