woensdag 9 februari 2011

Uitbouw, dakkapel of andere aanpassing aan woning? De gemeente verdient er veel aan!

Een uitbouw, een dakkapel of een andere aanpassing aan je woning? Natuurlijk laat je eerst een duidelijke offerte maken, maar vergeet zeker niet mee te nemen wat de gemeente aan bouwleges vraagt. Die kosten zouden wel eens heel erg tegen kunnen vallen. De meeste gemeentes in Nederland hebben weer eens een melkkoe gevonden en verdienen er veel aan! Zeg maar rustig heel veel, zeg maar rustig veel te veel!

De VEH (Vereiniging Eigen Huis) heeft onderzocht dat de gemeentes zich niets aantrekken van de kritiek en zolang ze wettelijk nog het recht hebben om hun eigen burgers op deze manier heel veel geld afhandig te maken ze dat blijven doen. Omdat er ook geen richtleiden vanuit de overheid zijn waar gemeenten zich aan moeten houden, zien we ook heel grote verschillen.

In Leiden moet voor een lichte bouwvergunning 35 euro betaalt worden, maar in het dorpje dat tegen Leiden aanligt, Voorschoten (dus maar 2 km verderop!), moet een inwoner maar liefst 635 euro betalen, dat is bijna twintig keer zoveel.

Er is wel een in 2006 ingevoerde bouwlegesmodel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat voor meer uniformiteit en transparantie had moeten zorgen, maar daar houden de gemeenten zich dus absoluut niet aan.

Geen opmerkingen: