woensdag 23 februari 2011

Bereid je goed voor op een paar echte vriesdagen met misschien wat sneeuw!

We zijn het niet echt meer gewend dat er ineens zulke koude dagen zijn. Maar ineens hadden we afgelopen december een paar heel koude dagen. En er komen er weer een paar aan. Daarom hebben de waterbedrijven en de ANWB enkele wintertips op een rijtje gezet.

Zo moet de watermeter thuis goed beschermd worden tegen de bittere vrieskou. De kwetsbare watermeters en binnenleidingen in de woningen dreigen te bevriezen. Wie onheil wil voorkomen kan het beste bijvoorbeeld alle radiotoren in huis opendraaien en de thermostaat op minimaal veertien graden zetten. Laat de kachel roken en bezuinig niet te veel op stookkosten. Een gesprongen leiding kost je veel meer.

Vooral als de watermeter niet in de meterkast hangt, maar bij voorbeeld in een tochtige en onverwarmde kelder of er is een watermeterput buiten, dan is het oppassen geblazen. ,,Dan is het zeker noodzakelijk de watermeter te beschermen. Maak kieren goed dicht en isoleer de kast!’’, waarschuwt waterbedrijf Vitens.

Vooral kou en wind laten de meters maar al te vlot stukvriezen, met alle schade van dien. En een bevroren leiding zorgt er tenslotte voor dat er geen water meer uit de kraan komt. Wie een tijd van huis is wordt aangeraden om de binnenleidingen af te tappen.

De ANWB geeft tips voor automobilisten die vaak in alle vroegte de weg op moeten: ,,Vet de portieren en rubbers goed in. En zorg dat je de ontdooispray voor de sloten in de jaszak hebt en dus niet in het dashboardkastje.’’ Veel mensen gebruiken het portieslot tegenwoordig nog amper direct, door het gebruik van de handige afstandbediening. ,,Probeer dat slot in die deur zelf af en toe dus toch eventjes, om het zo soepel te houden en denk aan grafietpoeder. Dat werkt goed tegen bevriezen.’’

Krab de ramen bovendien met de motor nog af. ,,Anders sta je in de uitlaatgassen van de eigen auto te werken. En het hoeft niet, het systeem werkt toch nog niet goed in een auto waarvan de motor stationair draait. Daarvoor moet je een eindje rijden.’’

Geen opmerkingen: