vrijdag 23 september 2011

Belasting betalen over je zuurverdiende spaargeld?

Belasting over je zuurverdiende spaargeld?
Ja, je kan tegenwoordig nog maar weinig bezitten of je moet er belasting over betalen.

We hebben hier te maken met de zogeheten vermogensrendementsheffing. Dat is een heffing op het inkomen in de box Sparen en Beleggen (Box 3). Hierbij gaat men er vanuit dat je een vast rendement hebt van 4%. Wanneer het met de economie minder goed gaat en er gemiddeld veel minder rente wordt uitbetaald over spaargeld, zoals nu, dan is dit dus eigenlijk pech hebben. Over deze fictieve 4% heft men namelijk 30% belasting. Dit betekent dat je over je spaargeld, ongeeacht de daadwerkelijke rente in totaal 1,2% belasting betaald.

Wanneer je spaargeld in werkelijkheid is afgenomen, doordat je een grote aankoop hebt gedaan, veranderd er niets. Omdat je over je spaargeld wel rente ontvangt, gaat men nog steeds uit van het principe van dit rendement. Doordat gerekend wordt met eene fictief rendement maakt het niet uit of je vermogen is toegenomen of afgenomen.

Spaargeld valt volgend de Belastingdienst onder 'het voordeel uit sparen en beleggen'. De belasting die hierover moet worden betaald bereken je door een vast percentage van 4% te nemen van het gemiddelde van uw rendementsgrondslag op twee momenten: 1 januari en 31 december. Over dit gemiddelde betaal je de belasting.

In welke gevallen betaal je geen belasting over je spaargeld?
Elk jaar wordt een grens gesteld aan het spaarbedrag waar onder men geen belasting hoeft te betalen. Dit is het heffingvrije vermogen (reeds toegepast in de voorbeelden). Voor 2010 lag deze grens op 20.661 Euro voor alleenstaanden en 41.332 Euro met en fiscale partner. Bij de belastingaangifte voor 2010 moet dus uitgegaan worden van deze grens of drempel. Had je in 2010 gemiddeld minder dan 20.661 Euro spaargeld, dan hoef je dit in 2011 dus niet aan te geven.

Heb je naast je spaartegoed ook schulden, dan kan je deze van het spaarbedrag aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan een schuld als gevolg van een grote aanschaf, een huurschuld of schuld bij derden. Ook hier is echter een drempel. Schulden onder de drempel van 2.900 Euro tellen namelijk niet mee. In het geval van een hoge schuld kan

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja de fictieve renteheffing zegt het al fictief, het is het grootste bedrog sinds jaren door de NL staat.
2.65 inflatie, 1,2% vermogensrendementsheffing.
Eerlijk zou zijn als ik de inflatie van dit bedrag kon aftrekken, maar eerlijkheid kent men allang niet meer in dit dwazen en idiotenland.
Trouwens de Peildatum betreffende uw vermogen wordt NIET 2 keer gepeild, dit is verleden tijd.
De peildatum wordt nog maar 1 keer 1 Januari van elk jaar gepeild. Wel bij de les blijven!!!

Anoniem zei

@13 september 2011 17:35
Het is wel 2x per jaar. Per 1 januari en per 31 december

Anoniem zei

In Frankrijk betaald men ook vermogensbelasting. Mits men inderdaad vermogen heeft. In Fr betekent dat méér dan 800.000,- euro. Maar een vrijstelling van 20.000,- euro? Dus als ik spaar voor een auto van 25.000,- euro moet ik vermogensbelasting betalen. Schandelijk. Het llont dus om schulden aan te gaan i.p.v. sparen.

Anoniem zei

Dan kun je het best teveel belasting gaan betalen want dan storten zij het teveelbetaalde bedrag terug met 4% rente. dat is heel wat meer dan wat je op je spaarrekening krijgt.En deze rente wordt niet belast, Tel uit je winst.

Anoniem zei

Heeft u spaargeld los dan uw huis (hyphotheek) af of andere schulden.Over 1 jaar is al uw spaargeld geld niets meer waard het noodfonds kan de € onmogelijk dekken.Dus bescherm uw bezittingen.De € crisis is onvermeidelijk en ligt op de loer.De banken regeren de wereld en de overheden(regeringen) regeren niet maar kijken toe.

Anoniem zei

De Euro crisis daar gelaten. Wat een vreselijke taalfouten worden hier gemaakt. Hebben jullie allemaal de BLO wel afgemaakt ? Anders word je geacht nergens op te reageren.

Anoniem zei

Reactie op:28 september 2011 07:43Ook mensen die taalfouten maken hebben het recht hun mening te geven! Het gaat om de inhoud en niet primair om het gebruik van de taal. Het is geen groot dictee! Jouw nederlands is ook niet geheel correct. Tussen Euro en crisis moet namelijk een streepje staan! Niet te arrogant doen.

Facturatie zei

Blijft een kwestie van goed je boekhouding in orde houden, zo valt er altijd wel wat te besparen!