zaterdag 29 januari 2011

Bloedige protesten in Egyptische steden gaan gewoon door, honderden gewonden en tientalle doden

Bloedige protesten in Egyptische steden zoals Caïro, Alexandrië en Suez hebben geleid tot honderden gewonden en tientalle doden. Mensen die hun vakantie hebben geboekt, zitten in dubio of ze wel naar Egypte moeten gaan. Nederlandse vakantiegangers krijgen allemaal de mogelijkheid om terug te komen.

Het geweld is de afgelopen dagen al begonnen, maar zaterdagochtend is het opnieuw onrustig. De betogers trotseerden een oproep van de strijdkrachten om zich te houden aan het samenscholingsverbod dat van kracht is. Ook de avondklok die de autoriteiten hebben ingesteld, werd massaal genegeerd.

Journalisten worden niet goed behandeld. Maar de Egyptenaren zelf hebben het ook niet gemakkelijk. De banken zijn allemaal gesloten en het is niet bekend wanneer deze weer open gaan. Treinen rijden niet meer.

Het geweld heeft de afgelopen dagen vele slachtoffers geëist. Schattingen van het dodental lopen uiteen van enkele tientallen tot bijna honderd. Vele honderden mensen zouden gewond zijn geraakt, zowel betogers als agenten en militairen.

De Egyptische oppositiegroep die zich de 6 Aprilbeweging noemt, heeft woensdag weer opgeroepen tot een dag van betogingen tegen het bewind van president Hosni Mubarak. De beweging zat achter de oproep van dinsdag die tot massale betogingen op het centrale Tahrirplein (Bevrijdingsplein) in Caïro en betogingen elders in het land leidde.

Koersval op Saudische effectenbeurs
De aandelenbeurs van Saudi-Arabië verloor zaterdag 6,4 procent nu de spanning in Egypte door aanhoudende demonstraties met de dag toeneemt. Beleggers zijn in de greep van angst door de gebeurtenissen in Egypte. Ze vrezen dat andere aandelenbeurzen in Abu Dhabi, Dubai, Kuwait, Doha, Muscat and Manama dit ook zullen merken.

Mummies
Plunderaars hebben vrijdag twee mummies van enkele duizenden jaren oud vernield in het Egyptisch Museum in Caïro. Dat heeft het hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, archeoloog Zahi Hawass, zaterdag gezegd tegen de Egyptische staatstelevisie.

Daarnaast hebben ongeveer duizend betogers zaterdag in Caïro het ministerie van Binnenlandse Zaken bestormd. De politie opende het vuur. Dat berichtte de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Geen opmerkingen: