zaterdag 29 januari 2011

Overnames op de aandelenbeurs zorgen voor goede beleggingswinsten

Enkele overnames op de Amsterdamse beurs hebben van 2010 een redelijk goed jaar gemaakt, zeker voor beleggers die een pakketje aandelen Draka of Crucell in bezit hadden. De overname van een bedrijf levert voor de eigenaren immers een mooie overnamepremie op. Banken en analisten verwachten meer vuurwerk in 2011: veel bedrijven zitten op een goedgevulde oorlogskas en de koersen van potentiële doelwitten zijn relatief laag.

Theodoor Gilissen waagde zich eind 2010 al aan een eerste lijst. Overnamekandidaten in 2011 zijn volgens de bank: ASMI, Brunel, Gamma Holding, Grontmij, KPN, Macintosh en Wolters Kluwer. Gamma Holding is overigens inmiddels al doelwit geworden van een bod. De bank stelt dat deze bedrijven gezien hun winstontwikkeling een te lage waardering hebben. Het zou daarom een kwestie van tijd zijn voordat een concurrent ze opvreet. Die kan daarmee een stuk omzetgroei én schaalvoordelen in huis halen.

„Nederlandse beursgenoteerde bedrijven staan er qua resultaten en balansstructuur minstens zo goed voor als in het precrisisjaar 2007. De waardering ligt echter gemiddeld 25 procent lager”, zo schreef de bank afgelopen december in een toelichting. Net als beleggers koopt ook een koper het liefst op een laag koersniveau.

Het is wel jammer dat lijstjes vaak alleen Nederlandse namen bevatten. Veel Nederlandse beleggers beleggen inmiddels al lang over de grens. Wat is er op tegen om in een Amerikaans bedrijf te beleggen dat goede kans maakt om opgeslokt te worden? Natuurlijk krijgen beleggers minder informatie over buitenlandse bedrijven, maar daar zou een Nederlandse bank juist toegevoegde waarde kunnen bieden.

Bovendien zijn er andere manieren om in het fusie- en overnamethema te stappen. Beleggers kunnen de selectie van bedrijven uitbesteden aan beleggingsfondsen – doorgaans hedgefondsen – die zich hiermee bezighouden. Voor beleggers die liever direct in een overnameprooi beleggen, kunnen de tiplijstjes een richtlijn bieden. Meer is het echter ook niet. Sommige bedrijven staan al langer op de lijst dan dat een gemiddelde belegger erin wil beleggen. Zonder dat er ooit echt een bod is gekomen. Ook Binck, USG People en Ordina worden al enige jaren genoemd.

Beleggers die in een overnameprooi beleggen, zullen doorgaans snel verkopen als er een bod volgt. Vaak stijgt de koers heel snel tot vlak onder het overnamebod of er net iets boven als er een overnamegevecht wordt verwacht. De koper kan een bod echter intrekken, waardoor de koers weer daalt. Aan de andere kant kun je met een vroege exit uit de aandelen de vruchten van een lang overnamegevecht, waarbij de biedingen elkaar opvolgen, missen.

Bron: overgeld.nl

Geen opmerkingen: