maandag 14 februari 2011

Verplichte verkoop van eigen huis gaat straks meer opleveren voor de eigenaar

Verplichte verkoop van eigen huis
De verplichte verkoop van eigen huis gaat straks meer opleveren voor de eigenaar. Wanneer een huis verplicht verkocht moet worden omdat een eigenaar de lasten niet meer kan betalen is dat triest genoeg. Wat het vaak nog erger maakt is dat de woning vaak aan een handelaar wordt verkocht. Daarbij houden handelaren de prijs kunstmatig laag en levert de woning gemiddeld 30 procent minder op dan bij een normale verkoop.

Minister Opstelten wil dat het voor particulieren veel simpeler wordt om mee te dingen naar een pand op executieveilingen. Zij krijgen niet alleen de mogelijkheid via internet mee te bieden, maar kunnen voortaan ook vooraf een kijkje nemen in het verbeurde bezit. Huiseigenaren of huurders worden verplicht mee te werken aan een bezichtiging, zodat kopers weten waar ze op bieden.

Een huurder moet volgens de nieuwe regeling bovendien maximaal drie maanden na de verkoop zijn biezen pakken. Nu heeft die nog een jaar de tijd om te verkassen.

De notaris bepaalt via welke website kopers kunnen bieden. Het is de bedoeling dat digitale bieders de veiling in de zaal kunnen volgen. Bovendien zien de mensen ter plaatse de elektronische biedingen binnenkomen.

Geen opmerkingen: