zondag 13 maart 2011

De Telegraaf bedoelt: Creditcard van ouders is op iPad of iPhone niet veilig. Kinderen kunnen heel gemakkelijk een aankoop doen

Een Telegraaf kop die voor heel wat verwarring zorgt is: "iPad niet veilig voor kinderen". De Telegraaf bedoelt: "Creditcard van ouders is op iPad of iPhone niet veilig. Kinderen kunnen heel gemakkelijk een aankoop doen". Want de iPad is voor kinderen wel veilig. Maar de iPad geeft de gebruiker (dus ook kinderen) de mogelijkheid om gemakkelijk apps (software) te kopen. Dat zelfde geldt overigens ook voor de iPhone.

Ik heb het zelfde meegemaakt. Ik had de gratis versie van een app. Te weten de favoriete app van mijn driejarige dochter. Een paar dagen geleden kreeg ik een email dat Apple 0.79 euro van mijn creditcard had afgeschreven. Toen bleek dat mijn dochter met een paar keer klikken de betaalde versie van de gratis app had gekocht. Leuk en redelijk onschuldig omdat het maar om 0.79 euro ging, maar wat als het om een app van enkele tientjes gaat. Dan is het ineens minder leuk.

Natuurlijk weet ik dat je dat gewoon kunt uitzetten. Maar veiliger zou zijn als dat standaard uit staat en je dat bewust moet aanzetten. Bovendien is het heel vaag dat je voor het installeren van een gratis app jouw AppleID moet confirmen met een wachtwoord, maar als je dan op het knopje 'koop de betaalde versie' klikt, hoeft dat ineens niet.... [Update: Sinds iOS 4.3, die inmiddels beschikbaar is, is er een kinderslot gezet op het doen van aankopen vanuit een app]

Er zijn meer voorbeelden van kinderen die niet in de gaten hebben dat ze hun ouders geld uitgeven wanneer ze smurfberries, muntjes of sneeuwvlokjes kopen in hun speeltjes. Zo zijn er bij Apple al 37.000 klachten binnengekomen over Smurfs' Village. Uitgever Capcom zou al op de vingers zijn getikt, maar de vraag is wie schuldig is aan het feit dat kinderen zo makkelijk aankopen kunnen doen.

1 opmerking:

De automatiseringsexpert zei

Wat een sukkels zijn die ouders! Lekker naief volk! Jaren geleden lag Microsoft onder vuur vanwege monopolie praktijken. Iedereen vondt MS slecht, maar gewoon lekker Word blijven gebruiken. En nu hebben we Apple, dat is ineens cool, en daar laten ze zich ook een oor door aannaaien! Dit soort lui verdienen al die mooie automatisering niet! Opsluiten in een afgesloten dorp, ontneem ze alle moderne techniek, en terug naar de middeleeuwen.