woensdag 16 februari 2011

Het provisieverbod zal 3 op de 4 hypotheekadviseurs gaan raken

Als het voorstel van Minister De Jager van Financiën wordt aangenomen om provisiebetalingen te verbieden, zal 75% van de hypotheekadviseurs hun beloningsmodel moeten aanpassen.

Op dit moment werkt maar 1 op de 4 hypotheekadviseurs niet op provisiebasis, blijkt uit onderzoek van Independer.nl onder 1.139 kantoren waar hypotheekadvies wordt gegeven. Adviseurs die niet op provisiebasis werken, hanteren een uurtarief of vragen een vaste vergoeding voor het hypotheekadvies. Vanaf 2013 moeten alle hypotheekadviseurs aan de consument een rekening sturen voor het gegeven advies.

Independer.nl heeft in maart 2010 de eerste stap gezet om hypotheekadvies transparanter te maken. Met de online module ‘Zoek Hypotheekadviseur’ kunnen consumenten hypotheekadviseurs met elkaar vergelijken. Zij zien welke adviseur in de buurt de beste score heeft. Deze vergelijking is gebaseerd op subjectieve reviews die klanten van de adviseurs hebben ingevuld en objectieve kwaliteitsmetingen die zijn gebaseerd op systematiek van de AFM.

Het voorstel om provisies wettelijk te verbieden heeft betrekking op een groot aantal financiële producten, zoals hypotheken, levensverzekeringen en pensioenen. “In de toekomst zal de prijs-kwaliteitverhouding van de adviseur doorslaggevend zijn. Daarom wordt een online vergelijkingsmodule zoals ‘Zoek adviseur’ in de komende jaren steeds belangrijker. Het provisieverbod leidt er hopelijk toe dat onafhankelijke tussenpersonen zich alleen nog maar laten leiden door het belang van de consument.”, aldus Christian Bouter van Independer.nl.

Independer.nl verwacht dat de transactiebedragen in de toekomst lager zullen liggen, maar dat hypotheekadviseurs in meer situaties voor het advies betaald gaan krijgen. De financiële vergelijkingssite krijgt steeds meer klachten over hypotheekadviseurs die extreem hoge bedragen vragen voor relatief eenvoudige advisering. “Daarom overwegen we om ook de hoogte van adviesbedragen te tonen in de module ‘Zoek adviseur’, omdat ook dat bijdraagt aan meer transparantie in de sector”, aldus Christian Bouter.

Geen opmerkingen: