donderdag 24 februari 2011

Julian Assange vreest dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten

Julian Assange vreest dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten. En die kans begint nu redelijk groot te worden. Zolang hij in Engeland zat, had hij niet veel te vrezen. Maar nu Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden is de kans reëel. De Zweedse aanklagers maakten eerder duidelijk dat ze Assange alleen maar willen verhoren en dat ze hem niet willen uitleveren. We zullen zien hoe betrouwbaar het woord van de aanklagers is.

De uitlevering van Engeland aan Zweden heeft een Britse rechter donderdag bepaald. Assange wordt in Zweden verdacht van aanranding en verkrachting van twee vrouwen. Hij kondigde direct aan in hoger beroep te gaan.

De 39-jarige Australiër Assange werd in december gearresteerd en staat sinds zijn vrijlating op borgtocht onder elektronisch toezicht. De WikiLeaks-voorman ontkent de vrouwen te hebben misbruikt.

Assange en zijn advocaten vrezen dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, verklaarden ze tijdens de hoorzittingen. Assange wekte de woede van Washington door de afgelopen maanden honderdduizenden geheime Amerikaanse documenten op WikiLeaks naar buiten te brengen.

Geen opmerkingen: