woensdag 20 april 2011

Nederland wordt steeds slimmer. Maar hoe intelligent zijn we eigenlijk in Nederland?

Nederland wordt steeds slimmer, dat is de leus van een bekende opleider. Maar hoe intelligent zijn we eigenlijk? Vooral als blijkt hoe gemakkelijk je in Nederland een opleiding voor gek kunt houden en iemand anders namens jou een examen kunt laten doen.

Vandaag lezen we in de Telegraaf dat studenten aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle al jaren onopgemerkt een ander hun toets kunnen laten afleggen. Dat is dan wel weer slim van deze studenten en minder slim van de Hopgeschool. In elk geval heel erg naïef van Hogeschool Windesheim.

Volgens een groep studenten deugt het ’onbetrouwbare passensysteem’ niet. Buitenstaanders kunnen zonder moeite in het tentamenlokaal plaatsnemen. De studenten hoefden slechts de pasfoto op hun studiepas te verwisselen en de ’nepstudent’ moest even oefenen met het vervalsen van de paraaf. „Een simpele wisseltruc maakt de fraude mogelijk”, liet een van hen weten. „Tijdens tentamens bekijkt een gepensioneerde toezichthouder de pas en vraagt niet om een identiteitsbewijs. Alleen het studentnummer wordt gecontroleerd. Hierna is een paraafje voldoende om het tentamen te maken.”

De proefpersonen probeerden het diverse malen en bij diverse opleidingen van Hogeschool Windesheim. Zo lieten ze bijvoorbeeld iemand die al zijn universitaire studie in Groningen had afgerond een willekeurige toets maken. Hij slaagde glansrijk voor de proef. Ook het zusje van deze nepstudent nam plaats in de examenbankjes. Zij haalde dan wel geen voldoende voor het tentamen dat zij voor een echte studente maakte, maar ze werd niet opgemerkt.

Geen opmerkingen: