dinsdag 22 februari 2011

Tientallen doden bij aardbeving in Christchurch in Nieuw-Zeeland‎. Gevreesd wordt voor nog veel meer levens. 43 Nederlanders zoek in rampgebied

Christchurch is opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Dinsdag rond het middaguur werd de stad getroffen door een beving van 6.3. De schade aan de stad is enorm.

De Nederlandse alarmcentrales hebben tot nu toe berichten gehad van zeven Nederlanders die door de aardbeving gestrand zijn in de Nieuw-Zeelandse plaats Christchurch. Dat heeft een zegsvrouw van alarmcentrale Eurocross dinsdagochtend gemeld. Het Nederlandse consulaat in Christchurch ligt in het gebied dat is getroffen door een grote aardbeving. Het gebouw is zeer waarschijnlijk ook beschadigd.
Een dag na de beving is duidelijk dat er 43 Nederlanders zoek zijn.

De chaos in de stad is groot. Er zijn inmiddels 123 slachtoffers bevestigd, maar dat aantal zal volgens de autoriteiten oplopen. Grote delen van de stad zitten zonder stroom, het noodnummer werkt niet, omdat de centrale door de aardbeving is vernield en ambulances zijn niet meer beschikbaar. In de stad is de hoogste alarmfase van kracht. Er woeden verschillende branden. Het vuur wordt met blushelikopters bestreden.

Ook het YHA hostel is getroffen. Sommige media berichten dat er lichamen uit het hostel zijn gehaald. Een toerist is om het leven gekomen toen een auto onder het puin werd bedolven.

De beving vond plaats om 12:51, tijdens de lunchpauze. Daardoor waren veel mensen op straat en waren de kantoren slechts voor de helft gevuld. In de hele stad wordt in de puinhopen wanhopig gezocht naar vermiste collega’s. Een vrouw die net is gered, barst in tranen uit. “Ik had me onder mijn bureau verstopt en daar is al het puin op gevallen. Maar er zitten nog zeker 10 collega’s binnen.” In een ander kantoor zit een vrouw op redding te wachten. Om haar heen is het gebouw weggevallen. Zelf zit ze nog op haar stoel.

Op het centrale plein zijn de monumentale gebouwen ingestort, zoals dat van regionale krant the Press. Ook de toren van de kathedraal, de trots van de stad, is een ruïne. Een verslaggever van de Nieuw Zeelandse televisie loopt er doorheen en kijkt zo naar de open lucht. Een dikke laag stof is over het plein neergedaald. Andere straten zijn ondergelopen, als gevolg van gesprongen waterleidingen. In sommige straten hangt een gaslucht.

Op 4 september werd Christchurch ook getroffen door een krachtige aardbeving, toen met een kracht van 7.1. Deze aardbeving had een kracht van 6.3, minder dan de 7.1 die de stad vorig jaar door elkaar schudde. Maar de beving vond dit keer dichter bij Christchurch plaats en op een diepte van 5 kilometer, relatief dicht bij het oppervlak. Daardoor is de schade veel forser dan de vorige keer. “Als ik het vergelijk met de vorige keer, dan voelt dit veel krachtiger. Ik ga mijn spullen pakken en wil zo snel mogelijk weg,” zegt een Nederlandse die er woont.

“Dit is echt veel erger dan de vorige keer”, zegt ook Yvonne Sew Atjon. Ze was op het werk toen de beving plaatsvond. Met haar familie is alles in orde. Terwijl ze de schade aan haar huis beschrijft, begint ze opeens te schreeuwen. “Weer een naschok. Ik ga ophangen. Bel me straks maar terug.”

Geen opmerkingen: