maandag 7 februari 2011

Waar gaat het proces tegen Geert Wilders eigenlijk over?

Het proces-Geert Wilders is een rechtszaak in 2010 en 2011 tegen de Nederlandse politicus Geert Wilders, die wordt verdacht van haatzaaien en discriminatie.

De aanleiding tot het proces was een artikel van Geert Wilders in de Volkskrant van 8 augustus 2007, waarin Wilders de islam als een fascistische ideologie omschreef en aangaf aan de Koran te willen verbieden. Daarop werd door diverse mensen aangifte gedaan. In maart 2008 kwam Wilders film Fitna uit. Vier maanden later besloot het Openbaar Ministerie niet tot vervolging over te gaan. Hierop spanden een aantal van aangevers een Artikel 12 Sv-procedure aan bij het Hof om toch tot vervolging over te gaan. Hierbij waren onder andere de advocaten Els Lucas, Haroon Raza en Gerard Spong en de organisatie Nederland Bekent Kleur. In januari 2009 besloot het Hof dat tot vervolging moest worden overgegaan.

Het proces gaat onder meer over de volgende uitspraken:
1) Het interview in de Volkskrant over de tsunami van de islamisering
2) Het opiniestuk in de Volkskrant met de uitspraak Verbied dat fascistische boek
3) De column van Wilders op Geenstijl over de islamitische invasie
4) De uitspraak van Wilders in De Pers dat als Mohammed hier vandaag leefde zou ik voorstellen om hem als extremist met pek en veren het land uit te jagen
Ook het uitbrengen van de film Fitna maakt deel uit van de aanklacht.

De inhoudelijke behandeling van de zaak startte op 4 oktober 2010. Op 15 oktober vroeg het OM om vrijspraak op alle punten.Tijdens het proces werd door de advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz twee maal een aanvraag tot wraking ingediend tegen de rechtbank. Dit verzoek is ingewilligd. Op maandag 7 februari 2011 is het proces weer opnieuw gestart. Toen werd ook bekend dat Mr. Tom Schalken toch vervolgd gaat worden.

Geen opmerkingen: