dinsdag 15 maart 2011

Beurscrash 2011: Paniek op beurzen wereldwijd. Na megacrash op de Japanse beurs, nu ook een beurscrach op de aandelen beurzen in Europa

Er is veel paniek op de aandelen beurzen wereldwijd. Na megacrash op de Japanse beurs, onstaat er nu ook een beurscrach op de aandelen beurzen in Europa. Beleggers zijn massaal geschrokken van de nucleaire dreiging in Japan. ALS er wat gebeurt is de impact op de economie zeer groot. In Japan, in Azië, in Europa, en in de VS. Wereldwijd zullen we de gevolgen van een kernramp gaan merken. En dat is voor beleggers een signaal om even uit aandelen te gaan. Verkopen dus. En dan zakt de koers, en dat is voor anderen een signaal om ook te verkopen. Het is een sneeuwbal effect van angst, paniek en verkoop. Dus vooral dalende koersen.

De angst voor een nucleaire ramp in Japan heeft dinsdag geleid tot een slagveld op de beurs in Tokio. De toonaangevende Nikkei-index verloor 10,6 procent tot 8605,15 punten en leed daarmee het op twee na grootste verlies ooit. Sinds vrijdag heeft de Nikkei 17 procent van zijn waarde verloren. De daling van dinsdag was de sterkste sinds oktober 2008, toen de financiële crisis wereldwijd voor paniek op de beurzen zorgde.

Om 10.30 uur stond de AEX ruim 3% lager.

Wall Street
Naarmate de dreiging van een kernramp in Japan dinsdag groter leek te worden, doken de futures op de Amerikaanse beursgraadmeters omlaag. Met name bedrijven die volgens beleggers blootgesteld zijn aan de Japanse crisis en ondernemingen die extra gevoelig zijn voor economische schommelingen hadden het lastig.

2 opmerkingen:

Johan zei

Waarom worden de beurzen niet gewoon een week stilgelegd. Buiten dit natuurgeweld was er geen aanleiding te veronderstellen dat de zaken dramatisch verliepen. Ik heb het gevoel dat de soms onsamenhangende en tegenstrijdige berichtgeving onnodig negatieve invloed hebben op onnodige schommelingen op de beurs.

Anoniem zei

ja