donderdag 14 april 2011

De FNV komt op voor alle burgers. Banken zouden het liefst zonder de FNV alle pensioen risico's bij werknemers en gepensioneerden willen leggen

De FNV komt op voor alle burgers. Gelukkig, want zonder de FNV zou in het nieuwe pensioenstelsel de werknemer en de gepensioneerden heel erg de dupe kunnen worden.

Banken zouden het liefst zonder de FNV alle pensioen risico's bij werknemers en gepensioneerden willen leggen. En dat is vreemd en oneerlijk. De financiele crisis is onstaan door de banken en verzekeraars. Nu zien we bijvoorbeeld al dat de lage lente bij leningen en hypotheken niet naar de consument wordt doorberekend. Reden volgens de banken en verzekeraars is dat de consument deze risico's moet dragen. Terwijl de consument niet de veroorzaker van de crisis was, maar wel de dupe. De banken waren wel de veroorzaker en niet de dupe. Terwijl zij eigenlijk wel de dupe van hun schade zouden moeten zijn. Met de rentes voor hypotheken en leningen is tot dusver nog niet veel bereikt.

Nu komt de FNV voordat het nieuwe stelsel definitief is met een serieus bezwaar. En daarmee zet ze een streep door het akkoord. Alle risico's zouden opnieuw door de consument gedragen moeten worden. Het zou eerlijker zijn als dat op mijn minst 50/50 zou zijn. En misschien moet het zelfs meer bij de banken en verzekeraars liggen. Dat zou ze veel meer stimuleren om het goed te doen, om geen onnodige risico's te nemen. Als het risico bij de consument ligt, is er nauwelijks een echte stimulans om goed te presteren.

Hulde aan de FNV!

Geen opmerkingen: