zaterdag 12 maart 2011

Japan is getroffen door een zeer zware aardbeving en tsunami van 9.0 op de schaal van Richter. Inmiddels zijn ruim 5400 doden geteld. Ruim 9500 mensen zijn vermist

Japan is getroffen door zeer een zware aardbeving en een tsunami met een sterkte van 9.0 op de schaal van Richter. Over de sterkte zijn de meningen verdeeld. Om sommige websites lees je iets over 8.3 of 8.4 en in eerste instantie leek het een 8.9 beving. Inmiddels is duidelijk dat het toch echt een superzware beving van 9.0 op de schaal van Richter was. Door de tsunami zijn grote gebieden overstroomd. Op televisiebeelden is te zien hoe een muur van water zich over het laaggelegen gebied verspreid. Gebouwen, vrachtwagens en auto's worden allemaal meegesleurd.

Het mogelijke aantal slachtoffers is inmiddels bijgesteld tot ongeveer 15.000. 5400 Doden zijn er geteld, ruim 9500 mensen zijn nog vermist.

De beving was 900 maal sterker dan de beving die enkele jaren geleden in Kobe plaatsvond. Daarbij vielen 6000 doden.

Onder andere doordat er kerncentrales zijn steilgelegd, zitten 4 miljoen Japanners nu zonder stroom. En de avond komt eraan...

De beving, die zich vrijdag rond kwart voor drie in de middag voordeed, was de zwaarste beving in 140 jaar in Japan. Helikopters van tv-stations gaven een beeld van de omvang van de ramp in de prefectuur Miyagi, die het dichtst bij het epicentrum ligt. Grote aantallen auto's en vrachtwagens werden meegevoerd door het water. Woningen en gebouwen langs de kust werden weggevaagd door de vloedgolven. Die begonnen door de beving en een reeks nabevingen in de bodem van de Stille Oceaan, ongeveer 130 kilometer ten oosten van de prefectuur Miyagi.

In Sendai, de hoofdstad van Miyagi, werd een 10 meter hoge vloedgolf waargenomen. Het gevolg is dat een schip met honderd opvarenden is verdwenen. Er wonen ongeveer een miljoen mensen in het aan de kust gelegen Sendai. In dat gebied wonen ongeveer vijftig Nederlanders.

Waarschijnlijk is de aardbeving de oorzaak van de ramp in de kerncentrale.

Geen opmerkingen: