zaterdag 19 maart 2011

Stel dat een paar duizend Amerikanen met wapens ten strijde gaat tegen het beleid dat in de VS wordt gevoerd door het Witte Huis. Mag dat?

Stel dat een paar duizend Amerikanen met wapens ten strijde gaat tegen het beleid dat in de VS wordt gevoerd door het Witte Huis. Mag dat? En Als Obama dan de opstandelingen de mond wil snoeren. Wat dan? Gaat de wereld dan met straaljagers de opstandelingen die tegen Obama zijn helpen?

Of als in Nederland ineens de PvdA letterlijk met wapens ten strijde gaat tegen de huidige coalitie. Gaat de rest van de wereld dan ineens de PvdA helpen? Ja, het zijn belachelijke scenario's. Maar wat is nu eigenlijk het verschil met wat er in Libie gebeurt? Daar zijn een paar mensen tegen de regering van Kadaffi en die zeggen dat niet, nee die gaan met wapens ten strijde. De hele wereld vind dan normaal gesproken dat je dat anders moet oplossen, maar nu... nu vindt de wereld ineens dat de opstandelingen het goed aanpakken. Sterker nog, men vindt dat ze daarin ook nog eens geholpen moet worden.

En dat gebeurt. De VS, Frankrijk, Spanje, Belgie, Canada en vele andere landen willen Kaddafi weg hebben. Dat dat doden tot gevolg heeft maakt blijkbaar niet zo veel uit. Eens kijken of de VN Veilgheidsraad hier iets over gaat zeggen. Sowieso is er erg opvallend dat geen enkel land tot nu toe heeft gevraagd of de Veiligheidsraad bijeen wil komen, en dat Kaddafi dat nu wel probeert.

Ik ben geen fan van Kaddafi, maar ik heb wel het idee dat er genoeg mensen in zijn land aan zijn kant staan. De meerderheid zelfs. Anders zou hij nu nooit meer zoveel macht gehad hebben. Daar helpen vele miljarden dollars ook niet bij.

Wie kan het me uitleggen. Waarom is deze situatie anders? Is het de olie?

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Meen je dit serieus ? Echt...

dennis zei

De regeringen in door jou genoemde landen zijn democratisch gekozen, toch? Ik geloof ook niet dat deze landen met militair materieel betogingen zouden neerslaan, wel? In Libië liggen de zaken echt wel anders, niet?

Groeten

Anoniem zei

Alles gaat volgens een al lang gemaakt plan. The United Greed of A heeft denktanks die alle mogelijkheden doorlopen en om niet in herhaling te vallen is het deze keer geen war on terror maar hulp aan de Libische bevolking. Dezelfde bevolking die middels denktankideeen via twitter is opgestookt evenals de Tunesiers en Egyptenaren. De olie zal uiteindelijk vloeien volgens plan. Wij rijden door, op bloed en olie.

Anoniem zei

De vergelijking is totale nonsense. Libië is geen democratie, het is een stammen staat. De olie inkomsten worden al jaren onder de elite verdeeld, dat is zijn basis van zijn macht. En natuurlijk gaat het over olie, die zandkorrels zijn niet veel waard

Anoniem zei

En wat te denken van Bahrein, daar wordt de opstand toch ook niet ondersteund. Zelfs met behulp van troepen uit Saoedi Arabie, wordt daar de opstand neergeslagen met vele doden onder de burger bevolking. Het is meten met twee maten. De olie is de drijfveer.

Anoniem zei

Ik vind dit een uitstekend vergelijking. Het is en blijft de olie en de poen. Dit heeft ook niets met een democratie te maken. De westerse wereld bemoeit zich veel te veel met dingen waar ze niets mee te maken hebben. Als er opstandelingen in hun eigen land zijn, worden deze ook onderdrukt of wordt geprobeerd deze te onderdrukken. Het is inderdaan meten met twee maten.

ferry zei

het meten met verschillende maten heeft vooral te maken met de belangen.
Libie staat natuurlijk allang op het verlanglijstje van de VS en andere mogendheden.
De vergelijking vind ik zeker boeiend want uiteindelijk is het niet anders dan als de friezen hier in opstand zouden ko en onze regering zou dan waarschijnnlijk ook eventueel geweld dito beantwoorden.
Zonder gevolgen want het aardgas zit in groningen :-)

Vos zei

zonder democratie geen lobby en dus ook geen voet achter de deur om (olie)handel. democratie heeft voor de vs geen humanitaire doeleinden

Ed zei

Dat Libië geen democratie is, maakt niks uit in deze. Bahrein, Quatar, Jemen en Irak zijn ook geen democratieën, ook daar worden demonstranten doodgeschoten maar daar hoor je niemand over. Wij sluiten potdomme al iemand 6 maanden op voor het gooien van een waxinelichtje richting Gouden koets en proberen vervolgens hem jaren weg te stoppen in de TBS

Als Drente of Limburg hier in opstand komt en gewapend met messen em molotov cocktails richting Noordeinde trekt, reken maar dat er dan ook gericht geschoten wordt. En dat zou dan mogen omdat we 'een democratie' zijn.

Nederland is een schijndemocratie. We hebben een ongekozen staatshoofd, een ongekozen raad van state, ongekozen burgemeesters en een zootje politici waar je weliswaar uit mag kiezen, maar dat blijft altijd dezelfde pool, die het liefst de 2e grote partij nog buitensluit.

Hamas is in Palestina ook democratisch gekozen en toen had het westen daar plots problemen mee..

Kadaffi slecht voor zijn onderdanen??? Waarom hebben we dan nog niet ingegrepen in Burma en Noord Korea, of China? Op Tianaman plein werden er honderden vermoord en de wereld deed ook niks.

Kadaffi zal wel verliezen en dan blijkt het gewoon een tweede irak geworden te zijn.

Martin zei

Libya staat NIET op het verlanglijstje van de US, dat land is belangrijker voor EU. De US krijgt 85% van hun olie van Alaska, Mexico, Venezuela en verschillende eigen Staten. EU landen krijgen gemiddeld 75% van hun olie uit Lybia. NL moet zich nergens mee bemoeien, zij zijn geen deel van deze operaties, maar Shell haalt wel al hun olie uit Libya zodat jullie knus in je autotjes kunnen reden en met je reet op een warme radiator kunnen zitten.

Martin zei

Vraag je liever af waarom al die andere dictatoriale/communistische landen zoals Rusland, China, Nederland and Saoedi Arabia afwezig zijn.

Martin zei

Hilfiger, neem eens de moeite om naar Google Earth te gaan en zoom in op plaatsen zoals Tripoli en Cairo. Rijke landen, maar zie hoe mensen hutjemutje op elkaar wonen, net zoals in NL. Wat betreft jou vraag of een gewapende opstand in Amerika mag ? Amerika heeft in de 60's geleerd van de demonstraties op UC Berkeley, California, waar studenten werden beschoten en er vielen doden. Nee, dit zal hier niet meer gebeuren. De demonstranten in Libya bewapenden zich, omdat ze beschoten werden. Het lijkt alsof die dictatoriale landen alleen maar een leger hebben om de dictator in macht te houden.

Anoniem zei

Dewey Said,
Als did zo door gaat, kan Moeder Rusland wel
eens uit haar slaap ontwaken, en dan is de ramp
nog niet over, want die heeft een groote vriend,
en die heet Cinna, die kan ook wel even een bom
hier en daar laten vallen, om rust in de werld
tekrygen, want het is allmaal Olie en nog eens
Olie, zo ziet ik het uit Canada

Martin zei

Anonymous 5:31PM is bang dat Rusland ontwaakt. Rusland heeft geen leger of macht meer. Het enige dat hun onbetaalde soldaten willen is flessen vodka. Hun atoom onderzeeers zinken. Ze hebben geen geld voor space exploration of nieuwe wapens.
Rusland is is een failliet land, financieel en qua moraal.

Anoniem zei

Velen van u zijn compleet de realiteit veloren.
Een land met een dictator als Kaddafi aan het bewind moet geholpen worden.
U schrijft dat Kaddafi vele aanhangers heeft,maar zijn ze dat wel vrijwillig?
Jaren is de bevolking van Libië onderdrukt en men heeft nu de kans waargenomen om te demonstreren tegen een dictatoriaal bewind,wat ook het geval is in vele andere Arabische landen.
Het is alleen te hopen dat als er een democratie komt in deze landen het niet geregeerd gaat worden door de Allatoya`s zoals in Iran want dan heeft de bevolking nog niets bereikt.
En zijn sommigen van u vergeten wat deze dol dwaze man de wereld heeft aangedaan met aanslagen en hulp aan extremistische groeperingen.
Wel zet ik vraagtekens bij Turkije uitspraken van de regering omtrent de inburgering in Duitsland en ook nu weer geen medewerking,de beelden van afslachting van Koerden en van beide walletjes eten ,ze willen in EU en bij de NAVO misschien wel een WOLF met SCHAAPSKLEDING.
Riny

Anoniem zei

Wat een goedkoop laag en achterbaks pleidooi is dit de vraag stelling is interesant maar de basering die jij daarop maakt is totaal achterlijk,

daarom eerst een vraag zit jij toevallig in een van de volgende categorieen:
links-extremist, Kraker, slecht ingelichte student
of gewoon rond uit dom?

in ieder geval probeer eerst je feiten is op een rijtje te krijgen voordat je gaat schreeuwen om aandacht

Mvg

Anoniem zei

-.- wtf ben je dom... een kennis van me is daar bijna dood geknald terwijl hij gewoon zn werk deed...

Kaddafi... en zijn volgers... bombardeer ze maar plat!

Anoniem zei

Is de schrijver wel in het bezit van verstandelijke vermogens? Wat een verspilling van woorden dit stukje zeg.
Als u geen verschil ziet tussen een democratisch ingesteld land met instituties waar je je recht kan proberen te halen en een door een despoot geleide dictatuur dan hoort u in een inrichting thuis mijns inziens.