donderdag 14 juli 2011

Voicemails van Vodafone gebruikers gemakkelijk af te luisteren als de standaard pincode niet is gewijzigd. Mark Rutte en Jan Kees de Jager waren dat even vergeten.

Het tv-programma EenVandaag heeft eind maart 2011 laten zien dat het afluisteren van voicemail-berichten van Vodafone-klanten door anderen supermakkelijk is.

EenVandaag liet woensdag horen en zien dat voicemails van politici zoals premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager op afstand afgeluisterd konden worden met een standaardpincode.

Vodafone raadt nieuwe klanten altijd aan de standaardcode te wijzigen in een persoonlijke code. Desondanks wordt dit vaak niet gedaan. Het bedrijf stelt dat klanten zelf de verantwoordelijkheid dragen om deze te wijzigen.


Na de reportage heeft Vodafone de techniek zo aangepast dat het niet meer mogelijk is om vanaf een andere telefoon een voicemail te beluisteren, zonder een persoonlijke pincode


Excuses aan bewindslieden
De topman van Vodafone, Jens Schulte-Bockum bood woensdagavond zijn excuses aan aan de bewindslieden die werden afgeluisterd. "Wij zijn enorm geschrokken van het bericht dat EenVandaag de voicemails van politici heeft beluisterd. Toen wij het bericht kregen, hebben wij direct alles in het werk gesteld om de techniek zo aan te passen dat het niet meer mogelijk is om vanaf een andere telefoon een voicemail te beluisteren zonder persoonlijke pincode."

Op dit moment is het niet meer mogelijk om vanaf een andere telefoon de voicemail te beluisteren zonder persoonlijke pincode. Dat geldt voor alle telefoons van Vodafone, dus niet alleen de telefoons van politici.

De Tweede Kamer laat weten dat het risico sinds half januari bij de Kamer bekend was. Fracties en Kamerpersoneel zijn gewaarschuwd, maar kennelijk heeft niet iedereen hier gehoor aan gegeven. De Tweede Kamer reikt al geen abonnementen meer uit met een standaardpincode.

Waarom er nu een spoeddebat over moet komen is mij niet duidelijk. De ministers zijn gewoon laks geweest.

Geen opmerkingen: