vrijdag 6 mei 2011

Radeloze roep om aandacht? Man steekt zichzelf in brand op de Dam.

Het lijkt een radeloze roep om aandacht. Een wanhoopspoging. Iets anders is bijna niet voor te stellen. Een man steekt zichzelf in brand op de Dam.

Op de Dam in Amsterdam heeft een man zich woensdagmiddag in brand gestoken. Dat bevestigt de politie aan nu.nl.

Hij deed het pal voor het Nationaal Monument, onder het toeziend oog van veel mensen.
Volgens ooggetuigen heeft de man, die naar het ziekenhuis is gebracht, zichzelf in brand gestoken en ging het om een bewuste actie. De NOS meldt dat de man ruzie kreeg met Engelstalige toeristen en daarna omstanders waarschuwde bij hem uit de buurt te blijven. De man, van wie de identiteit onbekend is, is met zeer ernstige verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. Vervolgens is hij naar het Brandwondencentrum in Beverwijk gebracht waar zijn toestand nog kritiek was. Inmiddels is de man overleden....

Hulpdiensten waren snel ter plaatse. De man stond bij het monument op de Dam ten tijde van zijn daad. De omgeving rondom het monument is afgezet met linten.

Een verslaggever van de NOS meldde dat de man schreeuwde voordat hij zichzelf in brand stak. Volgens omstanders sprak de verwarde man over zijn kinderen. Het vuur op de man is gedoofd met behulp van omstanders die met jassen het vuur doofden AT5 zondt de schokkende beelden uit.
Volgens AT5 heeft de man ongeveer 2 minuten in brand gestaan. Zijn motief is bij de politie nog niet bekend.

De Iraanse asielzoeker zou vlak voor hij zichzelf in brand stak op de Dam in Amsterdam hebben geroepen dat je blijkbaar alleen recht hebt op asiel als je homo of christen bent. Dat is meteen de aanleiding voor een welles nietes spelletje. Sommigen zeggen dat hij wel zou worden uitgezet, anderen dat hij dat niet zou worden.

27 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

De omstanders doen wat ze kunnen maar helaas op de verkeerde manier. Slaan met jassen helpt niet. Een deken er overheen gooien en zuurstof onttrekken aan de brand wel.
Triest geval.

Anoniem zei

Ik heb al veel commentaar gelezen over de mensen die hem probeerde te helpen. Ze deden dit fout en dat was niet goed. Belachelijk! Hoe zou jij reageren in zo een situatie? Er staan genoeg mensen bij die niks doen! En zie ook niet in hoe ze zo snel aan een deken kunnen komen! Ze deden wat ze konden, respect graag!

Anoniem zei

Het is zijn eigen schuld, dus geen medelijden mee!

Anoniem zei

Geen medelijden mee? Hoe kortzichtig kan je zijn?!?

Anoniem zei

Goed, de man is dus nu gered. Maar wie is er nu geholpen, en wat heeft deze man aan de reddingsactie gehad? Hij is nu levenslang verminkt, omdat er mensen zijn die zijn beslissing niet respecteerden. Helpen is goed, en barmhartigheid siert de mens. Wat ik mij nu afvraag is: voor wie hebben deze mensen deze reddingsactie gedaan. Was het voor hem, of voor hunzelf?

Anneke zei

wat je er ook van mag zeggen...hulde aan de omstanders die hielpen.dat was moedig van..dit moeten ze ook weer verwerken,natuurlijk doe je het dan niet goed,maar er was paniek en ze deden tenminste wat dat kan niet iederéén zeggen...hulde van mij...en sterkte voor het slachtoffer...al met al voor alle betrokkene een verdrietige gebeurtenis.

Anoniem zei

Ongelooflijk om sommige reacties te lezen. Natuurlijk deden ze dat niet voor hunzelf, je ziet een man zichzelf in brand steken en uit reflex ren je er naartoe en doe je alles wat in je opkomt om het te doven. HOe moet je uberhaupt aan een deken komen, het is niet zo dat je die altijd bij je draagt. Als deze man echt niet meer wilde leven zou hij het op een afgelegen plek hebben gedaan waar niemand in zal springen of zou hij een andere manier hebben bedacht.

Wees blij dat er mensen zijn die nog de moed hebben om erop af te stappen en deze moedige en traumatische daad te doen. Laten we niet vergeten dat dit voor de 'redders' ook een hele traumatische ervaring is.

Ik vond het ook nog eens ongelooflijk dat er zoveel mensen omheen stonden niets te doen behalve kijken alsof het een of andere attraktie was.

Sterkte voor het slachtoffer en ook voor alle betrokkenen.

Anoniem zei

Quote: "Natuurlijk deden ze dat niet voor hunzelf, je ziet een man zichzelf in brand steken en uit reflex ren je er naartoe en doe je alles wat in je opkomt om het te doven." .....
Dus iemand steekt zichzelf doelbewust in brand, en jij gaat dan dwangmatig deze doelbewuste actie ongedaan maken. Voor wie doe je dit dan?
Quote: "Als deze man echt niet meer wilde leven zou hij het op een afgelegen plek hebben gedaan waar niemand in zal springen of zou hij een andere manier hebben bedacht."
Dus jij hebt een bepaald beeld in je hoofd, waar de hele wereld zich aan moet conformeren. Als er iets in deze wereld is dat niet aan jou beeld voldoet, dan kom je in actie. Kende je deze man, en zijn achtergronden?
Heb je enig idee of empathie wat deze man nu doormaakt, nu hij ineens door toedoen van buitenaf nog blijkt te leven, en de rest van zijn leven door een hel moet gaan?
Houdt iemand zich daar nu nog mee bezig, of zijn we alleen met onze eigen heldendaden bezig?
Ik zie hier namelijk geen enkele reactie over.

Anoniem zei

Zo de persoon hierboven heeft wel een zeer bijzonder wereldbeeld. Iemand heeft zich niet zomaar in de brand te steken voor de ogen van anderen, daarnaast is het fantastisch dat anderen dan toch de situatie proberen te redden en plaats van eerst met elkaar de discussie aan te gaan of het wel of niet moet gebeuren.

Het is erg sneu dat iemand zichzelf dit soort dingen aandoet, zeker omdat je niet weet wat de achterliggende reden is. Maar als je dood wilt doe je dat inderdaad in alle rust zelf zonder daar als een egoist anderen mee lastig te vallen. Het is niet de "schuld" van de anderen dat hij nog leeft, het is wel volledig zijn eigen schuld dat hij nu toegetakeld in het brandwondencentrum ligt.

Moet je voorstellen hoe iedereen had gereageerd als de omstanders hadden toegekeken. Ik zie de krantenkoppen al voor mee. "Hulde voor omstanders, iedereen respecteerde zijn laatste wens" Of zouden de reeacties anders zijn.....

Anoniem zei

Als je dood wilt....eigen keuze..
Maar hoe egoïstisch mogen mensen zijn?
Hoeveel mensen hebben nu een trauma opgelopen door ZIJN aktie op de dam?
Hij heeft slachtoffers gemaakt.
En als je dood wilt....ECHT dood, dan doe je het niet op de dam waar je zeker weet dat je gered zult worden.
Dit is een wanhoopsdaad geweest.
Medelijden heb ik niet met hem...het was zijn eigen keuze en had hulp moeten zoeken.
Nu mogen een aantal mensen die op de dam gestaan hebben hulp gaan zoeken.

En deze man zal echt wel een helse pijn gehad hebben in zijn gevoel, maar dan nog kun je dit niet maken.
Hetzelfde met voor de trein springen enz.
Als je het doet....hou het dan zo net mogelijk.
En dat kan echt mensen...

Anoniem zei

Hoe radeloos moet je zijn om tot zo'n actie over te gaan? En neem je dan nog weldoordachte beslissingen? Niemand sterft voor z'n lol, maar soms zien mensen gewoon geen andere uitweg. Nogal kortzichtig om iemand die geestelijk volledig aan de grond zit egoïstisch te noemen. De omstanders verdomden het om toe te kijken hoe iemand lag te creperen, en hebben ingegrepen omdat ze ook zijn leven de moeite waard vonden. Dat siert ze.
R.I.P.

Anoniem zei

Mensen laten we wel zijn, als je met dit soort taferelen te maken krijgt, handel je met de middelen die op dat moment voorhande zijn.
Ieder weldenkend mens snapt, dat een kleed op de suïcidale man het beste geweest was, maar dan nog. En wat nou egoïsme? Verwarde mensen zijn zich niet meer 100% bewust van hun omgeving, ze handelen veelal in een vlaag van verstandsverbijstering, oftewel instinctief.
Ik las ook een reactie van iemand 'als je dood wil, eigen keuze, maar hoe egoïstisch mogen mensen zijn?' Als je iemand niet kent, moet je hem/haar niet al bij voorbaat willen veroordelen, wil eerst de reden(en) weten en dan oordelen.

Anoniem zei

deze man heeft een gezin achtergelaten!! dus heeft er zeker over na gedacht. dood gaan zou ie zoiezo in iran.denk daar goed over na.

De man uit de Straat zei

Middels dit kort berichtje wil ik hulde brengen aan de mensen die zijn tussengekomen om te helpen.
Hun actie vraagt moed en is traumatisch van aard. Zeker nu blijkt dat de man gestorven is.

Anoniem zei

Dit is in en in triest. Nu ik weet dat deze man uit Iran kwam kan ik mij iets voorstellen van zijn wanhoop omdat ik weet hoe zijn situatie zou kunnen zijn geweest in Nederland. Men zegt dat als hij echt dood wilde hij het stilletjes achteraf zou hebben gedaan. Ik denk dat hij nu ook echt dood wilde maar teven gelijk zijn wanhoop laten zien om zijn situatie kenbaar te maken en zijn dood niet voor niets te laten zijn.

Anoniem zei

Ik vind het totaal zinloos wat betreft deze zaak
deze iraneer geeft niet echt het goede voorbeeld voor zijn eigen kom af mensen.Ik weet niet hoe hij het in z'n hoofd haalde om zoiets te gaan doen totaal zinloos.Ook hebben wij en hij zelf hier geen baat bij hij brengt hiermee schade toe wat betreft kinden ,ouderen pshygisch niet in orde zijn

badr nabih ...maroccain zei

ik ben tegen iemand zelfmoord te plegen ik vind verschrikkelijk.triest manier,heel veel sterkte voor de mensen die hier getuige van moesten zijn. enorme ervaring zij gewest die je niet gauw kunt vergeten.vooral kinderen!ik heb veel respect voor de mensen die meteen gehandeld voordat de hulpdiensten waren gearriveerd probeerden enkele omstanders het vuur met hun jas to doven ik vond het ook ongelooflijk zoveel mensen omheen stonden niets te doen behalve kijken.veel mensen hebben nu een trauma opgelopen door zijn actie nu mogen hulp gaan zoeken.

Anoniem zei

Het is erg makkelijk een oordeel te vellen , maar dit doet iemand alleen als hij niet meer rationeel kan denken en geen uitweg meer ziet . Ik vind het verschrikkelijk voor zijn kinderen als hij die had en de rest van zijn familie .
Misschien een nadenkertje voor de ministers die over het asielbeleid beslissen .

gv zei

Nederland moet ophouden om mensen uit te leveren aan regimes die gevangen martelen (inclusief de VS ).

Anoniem zei

Triest voor deze man die om wat voor reden dan ook tot deze daad kwam en pijnlijk voor de mensen die hem tevergeefs probeerden te redden.
Voor de mensen die het zinloos en egoistisch vonden: misschien gebeurde dit juist in een poging om jullie wakker te schudden?

Anoniem zei

hoop dat nederland wat leert libie van dee wal in de sloot helpen nstoer doen met helicopters
laat deze mensen niet binnen geef hun geen valse hoop

Hans van Rossum zei

De revolutie in Tunesie begon ook met een zelfverbranding, het is de bestuurlijke elite die schuldig aan de daad van deze wanhopige man.
Hoe lang pikken we dit misdadige Oranje regime nog?

Anoniem zei

Het is heel erg, maar wat jullie ook moeten weten is dat deze man werd uitgezet van nederland. En hij had vast een reden dat hij niet terug kan misschien politiek reden en als je politiek bent in iran dan wordt je vermoord. Het is zijn eigen schul maar hij heeft zeker erge dingen achter de rug.

Anoniem zei

Stom, stom stom stom je hebt hier niets aan, er is niemand meer die hier begrip voor op kan brengen ! Als er een is die zich in de fik steekt om iets te veranderen, hoeft een ander dat nog niet te doen.
Erg kortzichtig en op gelukkig maar op zichzelf gericht.

Anoniem zei

Ik hoop dat deze Oranja regime nog lang bestaad. Leve Nederland (ORANJE)

tante-toos zei

Buiten het politieke aspekt is er ook nog ,:waar moet je van leven als je 10 jaar weg bent uit iran : je familie wil je ook niet tot last zijn .Veel mensen zijn economische vluchtelingen.