maandag 27 juni 2011

Bergbeklimmer en avonturier Ronald Naar (56) sterft in het harnas op 8000 meter hoogte

Een zeer triest bericht over een pionier op bergbeklimgebied.
Ronald Naar

De bergbeklimmer en avonturier Ronald Naar sterft in het harnas op 8000 meter hoogte

Ronald Naar was bezig met een klim op de Chinese berg Cho Oyu, maar werd onwel tijdens een afdaling. Dat werd hem fataal, zou later blijken.

Ronald Naar was een pionier. Hij was de Nederlanders die veel bergen als eerste Nederlander heeft beklommen. En daar zaten hoge en moeilijke bergen bij. Hij kon daar ook vol passie en vol liefde over vertellen. Daardoor hebben velen anderen ook liefde voor het bergklimmen gekregen.

Ronald is maar 56 geworden.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hopelijk heeft hij in zijn leven naast bijzaak bergen beklimmen, die God zo mooi schiep, ook tijd gegeven aan de hoofdzaak, de Maker, Schepper van deze beeldschone bergen.... God schhiep de aarde in 6 dg van 24 uur... incl het planetenstelsel... Wanneer we God erkennen en dienen op de wijze zoals God wil, dan mogen we na het korte aarde leven eeuwig bij Hem zijn.

Anoniem zei

wat een flauwekul, god is er niet aan te pas gekomen. de aarde zoals die nu is heeft er miljardenjaren over gedaan om te worden zoals hij nu is. dus zeker geen 6 dagen.

Anoniem zei

@anoniem 1 (21.26)
Zeker zaterdag ook op het einde der tijden zitten wachten.
Wat een onzinnige reactie.
Ronald Naar was een groot sportman, avonturier en begaafd spreker.
Denk niet dat iemand zit te wachten op een godsdienstige reactie zoals deze.
Rust in vrede, Ronald.

Anton Buffing zei

Het is inderdaad niet gepast om zo te reageren. Als u echt gelooft, dan geeft u een reactie die de man recht doet. Ik denk dat het niet zijn bedoeling is geweest, maar hij is wel in het harnas gestorven. Voor nabestaanden is het altijd verschrikkelijk om iemand te verliezen. Ik denk wel dat als je een keuze mag hebben en ik hoop dat ik hier niemand mee schoffeer dit voor hem een hele goede dood is geweest. Tijdens de uitoefening van zijn passie is hij gestorven. Liever iets later dan nu. Maar dat is niemand van ons gegeven om te kiezen wat en wanneer je einde zal zijn. Een mooie dood voor een opmerkelijk man die veel voor de bergsport heeft betekend en die voor velen een inspiratiebron zal blijven. Wat mij is bij gebleven is dat hij heel erg sterk zijn dromen waarmaakte en zich niet heeft verloren (zoals zovelen anderen wel) in het bedrijfsleven.

Mocht er een hemel zijn....Ronald, het ga je goed daar!

Anoniem zei

Wat mij altijd is bijgebleven is de onverkwikkelijke affaire die deze amateur heeft gehad met andere groten uit de klimpsort. Hij kon het niet verkroppen dat B.V. de eerste klimmer is geweest met echt succes. Van Naar zijn niet altijd de meningen gelijk geweest van de helpers in de Himalaya of hij werkelijk wel de top heeft bereikt wat hij natuurlijk altijd wel beweerde. nee, een beetje man met gegoochel met getallen, dat was Naar. Heel Naar ;) Niet echt een succes was zijn klimmerij maar zijn mediageile kop maakte veel goed.

Anoniem zei

nooit met echte bewijzen gekomen,wel verhalen.Men zegt dat hij over lijken ging.Hij vond zichzelf het onderwerp,velen gingen hem voor.