zondag 26 juni 2011

EHEC epidemie lijkt te zijn ontstaan door komkommer of taugé. Wat zijn de symptomen van besmetting met de EHEC-bacterie? Hoe voorkom je besmetting met de EHEC-bacterie?

EHEC-bacterie

EHEC

De EHEC epidemie lijkt nu te zijn ontstaan bij een bedrijf dat biologische taugé levert. Taugé was jaren geleden ook de oorzaak van een grote EHEC-uitbraak in Japan.

Eerder leek de EHEC epidemie te zijn ontstaan in een restaurant in het Noordduitse Lübeck. Zeker zeventien mensen die ziek zijn geworden hebben half mei in een restaurant in het Noord-Duitse Lübeck gegeten. Experts doen onderzoek in de eetgelegenheid en bij de leveranciers van de zaak. Mogelijk dat daardoor de specifiekere bron van besmetting duidelijk gaat worden. Inmiddels zijn er al 37 personen aan deze EHEC uitbraak overleden. Omdat de volgende vragen actueel blijven, hier nog een kort overzicht van EHEC.
  • Wat is EHEC (of de Enterohemorragische E.coli) eigenlijk?
  • Wat zijn de symptomen van besmetting met de EHEC-bacterie?
  • Hoe voorkom je besmetting met de EHEC-bacterie?

Wat is EHEC (of de Enterohemorragische E.coli) eigenlijk?
De meeste mensen worden met de EHEC-bacterie besmet door het eten van onvoldoende verhit rundvlees. Ook rauwe melk kan gevaarlijk zijn. Dat dit keer in Duitsland vooral volwassen vrouwen zijn getroffen, komt volgens epidemioloog Gëard Krause van het Robert-Koch-Instituut in Berlijn mogelijk doordat vrouwen vaker levensmiddelen bereiden.

De EHEC-bacterie, ofwel Enterohemorragische E.coli valt onder de groep E-Coli bacterien welke veelvuldig voorkomen in de darmen van de mensen en zoogdieren. De meest E-coli’s zijn onschuldig echter de Enterohemorragische E.coli (EHEC) bacterie kan iemand flink ziek maken. EHEC komt van nature voor in de darmen van herkauwers, bijvoorbeeld koeien, geiten en schapen. Een besmetting met EHEC is gevaarlijk door de mogelijke complicaties.

Wat zijn de symptomen van besmetting met de EHEC-bacterie?

Een EHEC besmetting begint vaak met een lichte buikpijn en diarree.
De volgende symptomen kunnen optreden:
  • Diarree met bloed
  • Misselijkheid met braken
  • Buikkrampen
  • Koorts (niet altijd en meestal niet hoger dan 38,5 °C)
  • Nierklachten

Hoe voorkom je besmetting met de EHEC-bacterie?

  • Door een goede hygiëne bij het bereiden van voedsel, let in de keuken op besmetting door snijplanken en messen die niet schoon zijn
  • Door vlees goed verhitten tot boven de 70 graden Celcius, en dat minimaal 10 minuten lang
  • Door regelmatig de handen te wassen. Natuurlijk voor het bereiden van voedsel maar ook na het contact met dieren en/of hun leefomgeving

Voor de zeikerds onder ons:
Een klein deel van deze informatie is niet gekopieerd maar gebaseerd op informatie die overal te vinden is, o.a. op http://mens-en-gezondheid.infonu.nl

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Shitterend - dat laatste ! net m'n handen gewassen en de hand doek was nat - geld dat ook ?(lol)

Anoniem zei

Ehe 's bacterie -klopt dat ?

Anoniem zei

Kan e.e.a. niet te maken hebben met het gebruik van die bedorven olien die aan bedrijven zijn geleverd waar toen zo'n ophef over was?

Anoniem zei

De naam van dat restaurant in Lubeck vermelden we voor het gemak maar niet, want dan schrikken al die mensen zo die er vast vanavond weer heerlijk zitten te genieten van het eten daar! Wordt vast een stuk minder druk in de Lubeckse horeca...althans ik sla die stad deze zomer maar een keertje over....

Anoniem zei

Het kan ook komen door het water dat gebruikt wordt voor de gewassen,in Spanje heb je de zg Greentanks . Water is schaars dus wordt het afval water hergebruikt voor het land, om de boel een beetje groen te houden*grasperken begoeingen berghellingen in toeristen centra s ect ect misschien zijn daar een paar bacterien doorgeseipelt

Anoniem zei

Toch raar dat er telkens over Spanje gepraat wordt terwijl daar geen besmettingen zijn?

Anoniem zei

Flauwekul allemaal.

Anoniem zei

Er is een geheim, alle groenten, fruit, vlees... bestrooien met een weinig vit.C poeder, 20 minuten laten staan... en alle bacterieën en virussen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen...
alleen inhoudelijk, als je niet bio koopt, kunnen er natuurlijk restanten antibiotica en bestrijdingsmiddelen zijn...worden we wakker...

Anoniem zei

nou ja ik ben erg bang kun je nu weer komkommer eten in nederland of niet een hoe is het met sla of tomaten nu

Anoniem zei

Er is net een kind van 2 overleden. Knap dat die al taugé of komkommer eet!! Ik zat toen nog aan de potjes Olvarit. Gelul, het probleem zit eerder in de voedselketen, maar dat mag niet worden gezegd. Te grote economische belangen. Mensen, laat je niet vernachelen!

Ann zei

He zit niet in groenten. Het zit in vlees. En dat zit ook in Olvatitpotjes. Let maar op!