dinsdag 5 juli 2011

Eindelijk wat goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen. Maar ook voor mensen die hun huis willen VERkopen. De gehate en onzinnige overdrachtsbelasting wordt flink verlaagd. Er zullen weer meer huizen gekocht en verkocht worden.

Eindelijk wat goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen. Maar ook voor mensen die hun huis willen VERkopen. De gehate en onzinnige overdrachtsbelasting wordt flink verlaagd. Er zullen weer meer huizen gekocht en verkocht worden.

De overdrachtsbelasting die mensen moesten betalen als ze een bestaande woning kochten, was tot nu toe 6%. En dat was veel, heel veel. Want het gaat hier niet om een pak melk, en zelf niet om een middenklasse auto. Nee we hebben het over een woning. En dan kan de prijs al snel 200.000 of 300.000 euro zijn. Om nog maar niet te spreken over veel duurdere woningen. Voor velen is een woning van 200.000 of 300.000 euro haalbaar. En die moesten dan respectievelijk 12.000 en 18.000 euro extra betalen. Dat was de overdrachtsbelasting. Niemand wist waar die belasting voor was.

Nu deze belasting tijdelijk flink wordt verlaagd, moet de woningmarkt uit het slop getrokken worden. Het nieuwe percentage dat 1 jaar lang geldt, gaat in per 1 juli 2011. Het zal dan 'maar' 2% zijn. Leuk voor de mensen die vanaf die datum een huis kopen, maar aan de andere kant ook wel heel erg zuur voor de mensen die net voor deze datum een huis hebben gekocht.

Geheel afschaffen van de belasting zou te duur zijn. De banken zouden voor het verlagen van de belasting opdraaien. Wie een huis koopt voor 200.000 euro, is dan 8.000 euro goedkoper uit.
Het kabinet heeft de afgelopen weken intern al flink gedebatteerd over de overdrachtsbelasting. Die levert de schatkist nu 3,5 miljard euro. Eerdere ideeën van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken werden door collega-ministers nog afgewezen.

Er gingen de afgelopen weken meerdere opties over tafel om de overdrachtsbelasting aan te passen. Behalve gedeeltelijke of gehele afschaffing is het ook mogelijk om starters op de woningmarkt vrij te stellen van de belasting of om die over bijvoorbeeld de eerste 100.000 euro van de koop van een huis niet te heffen.

Vicepremier Maxime Verhagen wilde afgelopen vrijdag nog niet ingaan op aanpassingen. Hij adviseerde iedereen die op het punt stond een huis te kopen, dat vooral te doen. Verhagen garandeerde nog eens dat het kabinet niet gaat morrelen aan de hypotheekrenteaftrek.

Het is wel triest dat dit tot gevolg heeft dat iedereen kan stoppen met zijn spaarloonregeling. Vooral triest omdat de regeling van de overdrachtsbelasting maar tijdelijk is, 1 jaar. En de spaarloonregeling voor altijd wordt afgeschaft.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

De enige die hiervan zullen gaan profiteren zijn speculanten. Je kunt nu vrijwel zonder kosten eindeloos kopen en verkopen.

Anoniem zei

"Niemand wist waar die belasting voor was."

Om je geheugen op te frissen: de overdrachtsbelasting is medio jaren 60 ingevoerd om speculatie tegen te gaan. Huizen werden voor die tijd door (semi-)criminelen soms wel drie keer op een dag doorverkocht waarbij er onderweg grote bedragen aan de strijkstok bleven hangen.

Anoniem zei

Er had wel voor gezorgd moeten worden dat die speculatie uitgesloten wordt, verkoop je binnen een bepaalde tijd, dan geldt 6%. Of voor mijn part hoger, 10%, is het gelijk afgelopen.

Anoniem zei

Het blijt een lul verhaal.
Het zijn niet de kopers die niet willen kopen, die zijn er genoeg, maar de financiele mogelijkheden die door de banken en regering zijn ontnomen. Strengeren eisen voor het krijgen van een hypotheek.
Op een huis van 2,5 ton scheelt het je 10.000 euro, bruto per maand 20 euro. Denk je nou echt dat je nu wel een hypotheek krijg? Intussen is besloten om dmv het opheffen van bv de spaarloon eea te financieren. 46% van de bevolking zijn mensen die niet koopt en huurt, maar wel een spaarloon heeft. Die gaan nu mee betalen aan deze flauwe kul.

Anoniem zei

En we trappen er weer met zijn allen in, ja als je 2 ton op je rekening heb staan kan je een hypotheek afsluiten, de banken hebben dit allemaal laten gebeuren en we blijven hopen dat het goed komt door de banken het nog steeds te laten bepalen, Het is een piramide spel geweest en nu is het afgelopen de laatste stuiptrekkingen van een bij voorbaat reddeloos verloren banksysteem ie. fractional banking.. laten we gewoon onze schouders blijven ophalen, mede slaven..

Anoniem zei

Hoezo de gehate en onzinnige overdrachtsbelasting? Is het meer gehaat en onzinnig dan inkomstenbelasting?
Belasting moet nu eenmaal betaald worden om andere zaken te kunnen bekostigen.

Anoniem zei

wie denkt dat dit helpt kan niet rekenen. dit scheelt 4% op de aanschafprijs, maar het scheelt maar 0.24% op de maandelijkse rentelast. Vandaag heeft ECB de rente weer verhoogd waardoor effectief de financierbaarheid van huizen daalt ipv verbetert.
Leuke marketing van de makelaars dus maar rekenen kunnen ze niet

Anoniem zei

Deze belasting is om speculatie tegen te gaan en de hra gedeeltelijk te bekostigen. Veel beter was het om boete te laten bestaan bij verkoop binnen jaar om speculatie tegen te gaan. Verder was dit de kans om de prijsopdrijvende, geldverslindende hra te matigen (bv max 75% hypotheek aftrekbaar voor nieuwe gevallen).

Anoniem zei

Ach en daar denken wij wat mee te kunnen verdienen. De huizenprijzen zijn al jaren te hoog door het verlagen van de belasting help je de koper niet.
De makelaars zullen het geld opstrijken , omdat door afschaffen van de kosten de huizenprijzen te langzaam naar beneden gaat. Dus de koper blijft hetzelfde betalen en de staatskas wordt minder gevuld, dus er moeten andere belastingen worden ingevoerd worden om dit mogelijk te maken.
Dus een ieder gaat mee betalen voor de winsten van makelaars

Anoniem zei

Overdrachtsbelasting met terugwerkende kracht afgeschaft tot 15 juni? Wat is dit voor drogreden waarom niet tot 1 januari 201? (fiscaal jaar 2011)Mensen die tijdens de crisis wel hun nek uitstaken worden nu dubbel gestraft!!

Wordt je door Donner je huurwoning uitgejaagd, zie plan woonvisie, en heb je voor 15 juni om die reden je huurwoning verlaten ben je dubbelgenaaid.

Het volgende is enigzins stemmingmakerij maar mijn onderbuik zegt dat iemand die betrokken is bij het plan deze belasting te verlagen, of aanverwanten, een (dure) woning heeft gekocht tussen 15 juni en 1 juli. Wordt ook ingegeven omdat ik het vertrouwen in de kabinet helemaal kwijt ben.

De spaarloonregeling wordt door de meeste mensen gebruikt voor later en wordt aangwend voor allerlei regelingen om het tijdens je pensioen wat makkelijker te hebb. Helaas gaat dat niet meer!!