maandag 18 februari 2013

Wat is EHEC ( of de Enterohemorragische E.coli ) nu eigenlijk? Wat zijn de symptomen van besmetting met de EHEC-bacterie? Hoe voorkom je besmetting met de EHEC-bacterie?

EHEC-bacterie

EHEC-bacterie
De EHEC-bacterie blijft volop in het nieuws door de tientalle doden in Europa en de vele honderden mensen die besmet zijn in vooral Duitsland.

Inmiddels is duidelijk dat een gezondheidsinstituut in Hamburg de gevaarlijke EHEC-bacterie waarschijnlijk heeft aangetroffen op komkommers die afkomstig zijn uit Spanje. Een nieuw spoor leidt naar een restaurant in Lübeck waar 17 mensen die ziek zijn geworden hebben gegeten.

Inmiddels zijn er in Scandinavie meer dan 40 mensen besmet en is er ook al een Nederlander besmet, en is de EHEC-bacterie ook hier volop in de belangstelling.

Daarom geven we antwoord op de volgende vragen:

 • Wat is EHEC (of de Enterohemorragische E.coli) eigenlijk?
 • Wat zijn de symptomen van besmetting met de EHEC-bacterie?
 • Hoe voorkom je besmetting met de EHEC-bacterie?


Wat is EHEC (of de Enterohemorragische E.coli) eigenlijk?

De meeste mensen worden met de EHEC-bacterie besmet door het eten van onvoldoende verhit rundvlees. Ook rauwe melk kan gevaarlijk zijn. Dat dit keer in Duitsland vooral volwassen vrouwen zijn getroffen, komt volgens epidemioloog Gëard Krause van het Robert-Koch-Instituut in Berlijn mogelijk doordat vrouwen vaker levensmiddelen bereiden.

EHEC-bacterie
De EHEC-bacterie, ofwel Enterohemorragische E.coli valt onder de groep E-Coli bacterien welke veelvuldig voorkomen in de darmen van de mensen en zoogdieren. De meest E-coli’s zijn onschuldig echter de Enterohemorragische E.coli (EHEC) bacterie kan iemand flink ziek maken. EHEC komt van nature voor in de darmen van herkauwers, bijvoorbeeld koeien, geiten en schapen. Een besmetting met EHEC is gevaarlijk door de mogelijke complicaties.

Wat zijn de symptomen van besmetting met de EHEC-bacterie?

Een EHEC besmetting begint vaak met een lichte buikpijn en diarree.
De volgende symptomen kunnen optreden:

 • Diarree met bloed
 • Misselijkheid met braken
 • Buikkrampen
 • Koorts (niet altijd en meestal niet hoger dan 38,5 °C)
 • Nierklachten

Hoe voorkom je besmetting met de EHEC-bacterie?

 • Door een goede hygiëne bij het bereiden van voedsel, let in de keuken op besmetting door snijplanken en messen die niet schoon zijn
 • Door vlees goed verhitten tot boven de 70 graden Celcius, en dat minimaal 10 minuten lang
 • Door regelmatig de handen te wassen. Natuurlijk voor het bereiden van voedsel maar ook na het contact met dieren en/of hun leefomgeving

Voor de zeikerds onder ons:
Een klein deel van deze informatie is niet gekopieerd maar gebaseerd op informatie die overal te vinden is, o.a. op http://mens-en-gezondheid.infonu.nl

Geen opmerkingen: