dinsdag 11 oktober 2011

Een winkelier mag toch zelf wel bepalen wie hij wel of niet in zijn winkel laat? Als het om iemand woonhuis gaat dan mag hij of zij ook gewoon zelf bepalen dat hij mensen niet binnen laat. Nu het gaat om een juwelier die allochtonen wil weigeren, wordt het toch een maatschappelijk verhaal.

Ik denk dat een winkelier zelf mag bepalen wie hij wel of niet in zijn winkel laat. 

Als het om iemand woonhuis gaat dan mag hij of zij ook gewoon zelf bepalen dat hij mensen niet binnen laat. Nu het gaat om een juwelier die allochtonen wil weigeren, wordt het toch een maatschappelijk verhaal.

Het gaat om het Nijmeegse juweliersechtpaar Jos en Margo Kamerbeek, dat na een reeks overvallen heeft besloten om geen jonge allochtonen meer toe te laten. De andere oplossing is hun eigenveiligheid die gegerandeerd zou moeten worden door de overheid. Die oplossing lijkt onmogelijk en dus vond het echtpaar dat ze niet anders konden besluiten.

Het is te begrijpen. Het gaat nu om een winkel, maar is een winkel een plek waar zomaar iedereen het recht heeft om naar binnen te lopen? Als het om een woonhuis zou gaan, zou iedereen zeggen dat het echtpaar vrij zou zijn om deze keuze te maken. Maar nu gaat het om een winkel en wordt het maatschappelijk lastig. Zeker nu een Nijmegenaar een klacht tegen het juweliershuis heeft ingediend bij Ieder1Gelijk, het Bureau Gelijke Behandeling Gelderland-Zuid, omdat het aangescherpte toegangsbeleid discriminerend zou zijn. Ieder1Gelijk wil graag op korte termijn in gesprek met de Nijmeegse juwelierszaak om over de situatie te spreken.

2 opmerkingen:

sjun zei

Misschien kan het telefoonnummer van de klagende Gutmensch aan de juwelier worden doorgegeven. Dan kan die elke keer dat er weer wat aan de hand is meteen op de hoogte gesteld worden.

De juwelier doet er intussen goed aan een gasinstallatie gevuld met zeer irriterend gas en reagerend op sensors in zijn vitrine aan te leggen. Voor het gas is immers ieder die niets in de vitrine te zoeken heeft gelijk.

Wat mij betreft worden de onverlaten eveneens gefilmd en de beelden van deze misdragingen verspreid om ook andere ingezetenen voortijdig zicht op het vlees in de kuip met bijbehorende mindset te bieden.

Kennelijk moet er geconstateerd worden dat we intussen in ons land met ingezetenen te maken hebben waarop vigerende justituele condities te weinig vat hebben. Dat vraagt om een hernieuwde koppeling van burgerrechten aan burgerplichten.

Gebeurt er weer niets dan zal eigenrichting een steeds aantrekkelijker alternatief voor falend overheidsoptreden worden en verwordt de Nederlandse cultuur alras tot het soort van clan, gewelds- en bijkomende armoedecultuur dat menig nieuwkomer juist trachtte te ontvluchten.

Anoniem zei

Je zegt : "Ik denk dat een winkelier zelf mag bepalen wie hij wel of niet in zijn winkel laat."
En inderdaad, dat mag. Het is wel een racistische maatregel om mensen op basis van huidskleur bij voorbaat de toegang tot je winkel te ontzeggen, maar dat moet hij zelf weten.