woensdag 6 juli 2011

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken wordt de onderkoning van Nederland. Hij wordt vicevoorzitter van de Raad van State

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken wordt de onderkoning van Nederland. Hij wordt vicevoorzitter van de Raad van State

Dat melden bronnen aan De Telegraaf. Vrijdag komt de opvolging van de huidige vicevoorzitter Tjeenk Willink aan de orde in de ministerraad. De voorzitter van de RvS is de koningin, de vicevoorzitter ervan wordt vaak 'de onderkoning van Nederland' genoemd.

Donner werkte als ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, later Justitie en werd in 1990 lid, in 1993 voorzitter, van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. In 1998 trad hij toe tot de Raad van State. Hij was in die periode voorzitter van de commissie-Donner die voorstellen deed over het omvormen van het WAO-stelsel.

Op 22 februari 2007 werd Donner beëdigd tot Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het vierde kabinet van Jan-Peter Balkenende. Hij kreeg scherpe kritiek op zijn plannen het ontslagrecht te versoepelen. Deze werden na rijp beraad uitgesteld. In juli 2008 lekte uit dat Donner in een interview in de Telegraaf op zondag zou opperen te willen laten onderzoeken of de pensioenleeftijd naar 70 jaar zou kunnen worden opgetrokken. Hij riep hiermee de woede van de PvdA over zich af. Ook zijn eigen partij, het CDA, zag niets in dit proefballonnetje, omdat toen zelfs het ophogen van de pensioenleeftijd naar 67 jaar (nog) niet aan de orde was.

1 opmerking:

Wessel zei

Is er wel behoefte aan een regent op die plaats. Dat lijkt me geen goed idee. Hij heeft zich al te veel als regent opgesteld. Hij hoort thuis in het stenen tijdperk.