vrijdag 11 november 2011

Veel nederlanders willen dolgraag de euro inwisselen voor de gulden

Veel nederlanders willen dolgraag de euro inwisselen voor de gulden

Veel nederlanders willen dolgraag de euro inwisselen voor de gulden
Veel nederlanders willen dolgraag de euro inwisselen voor de gulden
Een op de drie Metrolezers wil dolgraag de euro inwisselen voor de oude, vertrouwde gulden | Belangrijkste redenen: alles was goedkoper en de munt was betrouwbaarder. Psychologisch econoom zegt: Door angst bekijken we verleden positiever

Een duppie, een daalder, een kwartje of een geeltje: we zullen ze hoogstwaarschijnlijk nooit meer in onze handen houden - of in ieder geval, over de toonbank laten gaan - maar toch wil één op de drie Metro-lezers onze oude, vertrouwde gulden weer terug. Dat blijkt uit onderzoek van Metro onder ruim duizend lezers.

Vandaag moet er op de eurotop een oplossing komen voor de Europese schuldencrisis, maar voor de doorsnee consument blijft de Brusselse bijeenkomst een ver-van-mijn-bedshow. ‘De gulden was veel betrouwbaarder dan de euro’, wordt er heimelijk gedacht. Of niet zo heimelijk, want meer dan de helft van de lezers noemt dit als belangrijkste reden om de euro weer in te wisselen voor de gulden.

Waar komt die nostalgie nu, krap tien jaar na de introductie van de Europese munt, ineens vandaan? “Vasthouden aan het verleden speelt op in moeilijke tijden. Zodra het goed gaat, zul je niemand over die gulden horen”, verklaart psychologisch econoom Harold Smits. “Mensen kijken altijd met een gekleurde bril naar het verleden. In tijden van angst wordt die gekleurde bril ineens extreem positief. Denk aan de verheerlijking van de jaren vijftig: er was een tijd dat iedereen dat decennium romantiseerde. Maar als je puur naar de feiten kijkt, was het zo’n goede tijd niet.”

Heimwee naar de gulden als de emotionele hang naar de fabulous fifties: het klinkt aannemelijk. Zo is ‘omdat dingen goedkoper waren’ voor 66 procent van de Metro-lezers reden om de gulden terug te halen. Maar, zegt Smits, dat is natuurlijk niet helemaal waar. “Een aantal dingen zijn duurder geworden: een biertje in het café, bijvoorbeeld. Daar baseren mensen die hele emotie op. Want als je kijkt naar prijzen voor boodschappen, dan zijn die niet harder gegroeid dan de inflatie.”

Een derde van de lezers denkt dat de oorzaak van de eurocrisis ligt bij landen als Griekenland. Een op de vijf lezers noemt dan ook als oplossing voor de crisis het ‘uit de eurozone zetten van zwakke economieën als Griekenland en Spanje’. Smits: “Het maakt de wereld overzichtelijker als je een partij de schuld kunt geven. Dat heeft niet zo veel met ratio te maken.”

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De Euro is vooral een handige functionele munt, niet mooi. Nadeel is wel dat vele gemeentes de Euro heeft aangegrepen om de prijzen drastisch te verhogen, hierdoor moesten HORECA bedrijven en winkels dat ook doen om niet failliet te gaan

Anoniem zei

De Horeca had ook gewoon dicht kunnen gaan...Ze werden niet gedwongen om de prijzen te verhogen. En als er geen belasting meer binnen komt omdat de horeca op zijn kont ligt , dat merken ze dat vanzelf wel..

Anoniem zei

Er is altijd een grote groep geweest die de gulden wilde behouden, en na introductie terugwilde. Smits relateert het aan de moeilijke tijden waarin we ons nu bevinden, maar dat gaat dus niet op. Vervolgens bagatalliseert hij de prijsstijgingen nogal; het is niet alleen het biertje, maar de gehele horeca; koffiehuizen, restaurants, hotelprijzen. Kleding, schoenen, sportabonnementen, huisraad.

Anoniem zei

@anoniem 11-11-11.

Uiteraard is alles duurder geworden. Dat heet 'Inflatie' (zoek maar eens op). Voor de prijs, waarvoor je nu een huis koopt, kocht je twee eeuwen geleden een kasteel.

Daarom ktijg je ook jaarlijks 'inflatiecorrectie' op je uitkering, zodat je koopkracht (wat je er van kunt kopen) gelijk blijft.