woensdag 14 maart 2012

Groot Belgisch/Nederlands drama in Zwitserland. Er vielen 28 doden, onder wie 22 kinderen van rond de twaalf jaar, bij een crash met een autobus

Belgisch/Nederlands busdrama in tunnel Zwitserland

Belgisch busdrama in Zwitserland
Een Belgische autobus, met kinderen uit Lommel en Heverlee aan boord, is dinsdagavond rond 21.15 uur gecrasht in een tunnel op de Zwitserse snelweg A9 ter hoogte van Sierre. Het dodental is volgens de autoriteiten opgelopen tot minstens 28, onder wie 22 kinderen van rond de twaalf jaar.

Inmiddels is bekend dat er 10 Nederlandse kinderen in de rampbus zaten. Over het lot van de Nederlandse kinderen is nog niets bekend, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat daar geen dodelijke slachtoffers bij zitten.

Er kwamen ook zes volwassenen om, onder wie de twee buschauffeurs. Daarnaast raakten minstens 24 gewond, waarvan enkele ernstig. Zij werden met ziekenwagens en helikopters overgebracht naar verschillende ziekenhuizen. Buitenlandse Zaken heeft een crisiscentrum geopend.

Oorzaak onbekend
De precieze oorzaak is vooralsnog niet duidelijk, maar Zwitserse bronnen melden dat er geen andere voertuigen betrokken waren. "Zonder andere wagens of bus", zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vanochtend op de VRT-radio. Het ongeval vindt hij dan ook "onbegrijpelijk".
Belgisch busdrama in tunnel Zwitserland

Legervliegtuig voor ouders
"Het is een zeer tragisch ongeval. We zijn volop bezig de leerkrachten te contacteren. Er is ook een legervliegtuig geregeld om de ouders op de plaats van het ongeval te krijgen", zegt minster Jansen van onderwijs.

In de bus zat ook een aantal kinderen uit de Sint-Lambertusschool in Heverlee. De Leuvense politie heeft alle ouders verwittigd en uitgenodigd zodat ze kunnen opgevangen worden door de dienst slachtofferhulp en door psychologen van het universitair ziekenhuis Gasthuisberg. Daarvoor is ook het medisch interventieplan van de stad Leuven in werking gesteld.

Onzekerheid
Volgens een politiewoordvoerder is het nog niet duidelijk hoeveel kinderen uit Heverlee bij het ongeval zijn omgekomen en hoeveel er gewond geraakt zijn. "Op dit moment is de informatie nog zeer schaars", zegt de woordvoerder. "Dat maakt het er voor de ouders niet makkelijker op. Iedereen is zeer ongerust en de onzekerheid knaagt. Daarom hebben we ook beroep gedaan op zoveel mogelijk medische en psychologische bijstand zodat iedereen voldoende kan ondersteund worden."

Geen opmerkingen: