woensdag 30 mei 2012

Einde hypotheekrente aftrek in zicht, maar Brussel spreekt zichzelf tegen: Nederland moet hypotheekrente aftrek afschaffen vanwege de hoge huizenprijzen

Einde hypotheekrente aftrek in zicht,  maar Brussel spreekt zichzelf tegen: Nederland moet hypotheekrente aftrek afschaffen vanwege de hoge huizenprijzen

Einde van de hypotheekrente aftrek in zicht?
Volgens de Europese Commissie moet Nederland zo snel mogelijk geheel of gedeeltelijk een einde maken aan de hypotheekrenteaftrek. Zij presenteert vandaag een advies waarin dat staat. De Europese Commissie wil dat Nederland stapsgewijs een eind maakt aan de belastingvoordelen die hypotheken met zich meebrengen. De commissie zegt dat de hoge huizenprijzen in Nederland een risico zijn. Ze waarschuwt voor een implosie van de woningmarkt, zoals eerder in onder meer Spanje en Ierland is gebeurd.

En dat is een vreemde redenatie: Juist als de hypotheekrente aangepakt gaat worden zullen de huizenprijzen onder druk komen. We zien nu als dat als er alleen al gesproken wordt over de hypotheekrente aftrek, veel mensen zich bedenken of ze nog wel een (ander) huis willen kopen. Hierdoor zit de Nederlandse huizenmarkt volledig op slot en zien we vooral dalende huizenprijzen. Zelfs het verlagen van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent, heeft nauwelijks effect gehad.

Wat er nu vooral nodig is is duidelijkheid. En dat betekent dus ook de garantie dat een volgende kabinet niet ineens nog meer gaat doen aan de hypotheekrente aftrek dan het kabinet die de beslissing gaat nemen. Het moet meteen een veeljaren plan worden (30-50) jaar.

Hypotheekrente aftrek kan aangepakt worden door: 

Hoe lang hebben we nog hypotheekrente aftrek?
-Einde hypotheekrente aftrek kan door de renteafrek ieder jaar met 1 jaar te verkorten. Dus als je gister een hypotheek afsloot, heb je nog 30 jaar, als je dat over 4 jaar doet, nog maar 26 jaar.
-Een beperking van de hypotheekrente aftrek kan door een maximum te zetten op de renteaftrek. Bijvoorbeeld, alles tot een hypotheek van 500.000 blijft aftrekbaar, maar daarboven niets. Op die manier worden de duurdere huizen niet gesponsord door de rente aftrek.
-Een beperking van de hypotheekrente aftrek kan ook door het volgende: Nu wordt de rente aftrek hoger als je meer gaat verdienen, die is voor velen een oneerlijke manier. Geen idee hoe, maar hieraan zou ook iets gedaan kunnen worden om de hypotheek renteaftrek aan te pakken.

Geen opmerkingen: