donderdag 24 mei 2012

Waarom wordt iemand als Sarwer T., die met koksmes een buschaufeur neerstak, automatisch na 2/3 van zijn straf vrijgelaten?

Waarom wordt iemand als Sarwer T., die met koksmes een buschaufeur neerstak, automatisch na 2/3 van zijn straf vrijgelaten?

En in het algemeen: Waarom wordt iemand na automatisch na 2/3 van zijn straf vrijgelaten? Waarom moet de maatschappij iets doen om dit te verlengen tot de normale duur van de opgelegde straf. Waarom?

Het wapen van messentrekker Sarwer T.
Ik snap best (als ik heel veel moeite doe) dat iemand na 2/3 van zijn straf vervroegd wordt vrij gelaten, bij goed gedrag. Maar dan zou iemand die daarvoor in aanmerking wil komen, zelf actie moeten ondernemen. Zelf een aanvraag moeten indienen en die aanvraag zal dan zeker niet automatisch worden toegekend. En als een gevangene dan 4 dagen te laat is met aanvragen, heeft hijzelf pech en niet de maatschappij of het slachtoffer.

De oplossing is dus even logisch als simpel. Draai de procedure gewoon om. Het moet niet zo zijn dat het Openbaar Ministerie een verzoek moet indienen of de gevangene gewoon zijn straf moet uitzitten. En als dat dan 4 dagen te laat is, dat de gevangene automatisch wordt vrijgelaten door een vormfout. Nee, het Openbaar Ministerie moet iemand pas vrijlaten als dat na een grondig onderzoek mogelijk is. De gevangene moet dat zelf aanvragen.

Wie is Sarwer T.?

-Sarwer T. is 52 jaar
-Sarwer T. stak Connexxion buschauffeur Erwin Schuitema neer met een koksmes van 25 cm
-Sarwer T. is de 'messentrekker'
-Sarwer T. is Afghaan
-Sarwer T. is veroordeeld voor 4 jaar en zat maar 2.5 jaar
-Sarwer T. is helaas vrij
-Sarwer T. is ook veroordeeld voor mishandeling van een hoofdconducteur van de NS

1 opmerking:

Anoniem zei

" Nee, het Openbaar Ministerie moet iemand pas vrijlaten als dat na een grondig onderzoek mogelijk is. De gevangene moet dat zelf aanvragen. "

Zo gewoom is dat niet. In Nederland hoef ben je niet verplicht om je op te laten sluiten. Er staat in de wet dat elke gedetineerde na 2/3 van zijn straf uit moet zitten. Dat een gedetineerde dan zelf zijn vervroegde vrijlating moet aanvragen is natuurlijk van de zotte...