dinsdag 20 november 2012

Jasper Steringa zou lijden aan psychische aandoening

Jasper Steringa zou lijden aan psychische aandoening

Jasper Steringa zou lijden aan psychische aandoening
De 45-jarige Jasper Steringa uit Oudwoude die zondag is aangehouden op verdenking van het verkrachten vermoorden van Marianne Vaatstra zou kampen met een psychische aandoening.

Zie ook: Jasper Steringa mag 14 dagen langer vastzitten in beperkingen

Zie ook: Waarom stond Jasper Steringa zijn DNA af?

Zie ook: Jasper S. Wie is Jasper S? Wie is Jasper Steringa?


Jasper S. moest in 2009 voor de rechter verschijnen omdat hij met enkele borrels op was gaan joyriden met de auto van een boer in de buurt. Na een achtervolging door de politie werd hij staande gehouden.

Toen hij op de fiets naar huis ging van een vergadering reed hij - naar eigen zeggen zonder zelf te weten waarom - het erf op om daar in een Volkswagen Passat te stappen. "Het trok", zei hij volgens een artikel uit 2009 van het Nieuwsblad van Noord-Oost Friesland tegen de rechter.

Het drong pas in de auto tot Japser S. door dat hij verkeerd bezig was. "Ik schrok wakker", verklaarde hij. Een door de verdachte geraadpleegde psychiater verklaarde later dat er sprake kan zijn geweest van een 'dissociatieve fugue', een aandoening waardoor iemand allerlei handelingen kan verrichten zonder het zelf echt te beseffen en zonder zicht te hebben op de gevolgen.

Uiteindelijk kreeg Japser S. een boete van 750 euro en een half jaar rijontzegging opgelegd wegens gevaarlijk rijgedrag. Ook de buurvrouw van de verdachte liet maandag aan het NRC weten dat de man zou lijden aan een stoornis.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik geloof dat dit beest zichzelf heeft willen indekken met die joy-riding actie. We weten nu al hoe hij zich zal verdedigen; 'ík weet het niet meer'. Wat een smerig varken, mag hopen dat ze hem in de tbs kliniek heel vaak en flink te grazen nemen

Anoniem zei

Hey Eikel... Die man is nog niet eens veroordeeld.. Hij is verdachte in een moordzaak, en nog steeds staat niet vast of hij de moordenaar is.. Misschien hebben ze wel plezierig liggen ketsen en is zij tevreden naar huis gegaan en toen iemand tegen gekomen die haar van kant heeft gekaakt... Het is schandalig om zijn hele naam te publiseren...

Anoniem zei

Als ie lekker heeft liggen ketsen, mag zijn vrouw dat ook wel eens weten. Daar is ie sowieso schuldig aan

Anoniem zei

Er zijn een aantal feiten die zacht uitgedrukt vreemd zijn:

- Allereerst de hals zou post mortem doorgesneden zijn en het daadwerkelijk doden van Marianne door verwurging zijn veroorzaakt. Ik ga er vanuit dat de patholoog zijn/haar werk goed heeft gedaan en geen leugens verkoopt.
Dan zou je dus kunnen stellen dat de dader op het moment dat hij de hals doorsneed al probeerde de schuld op het AZC te schuiven.
Dit duidt toch wel op enige koelbloedigheid, lijkt mij?
Is iemand die de kluts kwijt is en niet weet wat hij doet in staat tot zo'n denkwijze op dat moment? Je zou denken dat een persoon op dat moment alleen functioneel geweld gebruikt. Het zij iemand doden om herkenning te voorkomen, maar dan was de verwurging genoeg geweest en de hals doorsnijden niet nodig.

- Wanneer het motief sadisme was zou je verwachten dat er meer slachtoffers waren gevallen. Die zijn er niet, voor zover men nu weet in elk geval.

- 13 jaar heeft de verdachte zijn mond gehouden. Niemand inclusief zijn naasten heeft iets gemerkt. Hier komt dezelfde koelbloedigheid weer naar boven.

- Waarom heeft de verdachte zich laten pakken? Hij had al lang en breed de benen kunnen nemen. Hij moet geweten hebben dat hij met een DNA onderzoek tegen de lamp zou lopen.

-Is dat akkefietje in 2009 geweest om zijn stoornis in scene te zetten? Het zou passen bij de koelbloedigheid die al eerder te zien was in deze misdaad. Zijn ze begonnen met dat eerste DNA onderzoek in 2009?

- Niemand is schuldig voordat hij of zij veroordeeld is. Maar dit zijn vragen die wel door mijn hoofd spoken. Met name de eerste, waarom snijdt je iemand post mortem haar hals door? En als dat soort geweld iets is waar je op kickt waarom is er dan maar 1 slachtoffer. Dat rijmt niet met elkaar.