donderdag 8 november 2012

Plan inkomensafhankelijke zorgpremies leidt tot vreemde gevolgen bij verzekeraars.

Plan inkomensafhankelijke zorgpremies leidt tot vreemde gevolgen bij verzekeraars.

Inkomensafhankelijke zorgpremies
Als het plan om de zorgpremies afhankelijk te maken van inkomens doorgaat, zal dat leiden tot vreemde gevolgen bij de zorgverzekeraars. Omdat er niet meer geconcureerd hoeft te worden, is er geen noodzaak meer om goedkoper te gaan werken. Het geld voor ze zorg wordt via het salaris ingehouden en de verzekeraar krijgt dat geld van de overheid. Er is dan absoluut geen trigger meer om op zoek te gaan naar manieren om goedkopere (maar toch goede) zorg te krijgen.

Dat zal er op zeer korte termijn toe leiden dat de zorg nog duurder gaat worden. Het voordeel voor de overheid is dan wel dat het veel gemakkelijker geregeld kan worden. De 11.1% inhouding van het salaris tussen de 20.000 euro en 70.000 euro kan dan gewoon worden verhoogd naar bijvoorbeeld 12%.

Nooit meer op zoek naar een andere zorgverzekeraar

Verder is er voor geen enkele verzekerde een reden om te wisselen van verzekeraar. Omdat het bedrag dat je voor de basisverzekering vaststaat, en omdat die basisverzekering voor alle verzekerden exact hetzelfde is, zal er dus voor niemand een reden zijn om te wisselen van zorgverzekeraar. Waarom zou je al die moeite doen om te wisselen als je voor hetzelfde geld precies hetzelfde krijgt? Dat verklaart misschien wel de reden dat de zorgverzeraars nu nog meer dan ooit hun best doen om klanten te krijgen. Die klanten zullen na 2014 normaal gesproken nooit meer bij ze vertrekken!

Bovendien komt er nog een ander probleem om de hoek kijken. Dat is dat er geen nieuwe zorgverzekeraars bij zullen komen, want hoe kan een nieuwe zorgverzekeraar ooit nog klanten krijgen? Niet dus! Nu kan die nog stunten met betere (lees goedkopere) premies, maar dan niet meer.

Plan nieuwe zorgpremies leidt tot veel onrust

Plan nieuwe zorgpremies leidt tot veel onrust
Het plan van VVD en PvdA om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken, zorgt voor grote onrust. De gevolgen voor de portemonnee van midden- en hoge inkomens gaan veel mensen veel te ver. Imiddels is duidelijk dat de percentages die al snel genoemd werden, zelfs nog te positief zijn en dat er uiteindelijk nog meer mensen voor nog grotere bedragen op achteruit zullen gaan. Alles en iedereen is nu tegen. Op twee mannen na. Rutte en Samson. Ze hebben heel Nederland tegen zich. Vooraanstaande politici zeggen dat deze twee mannen, en vooral Rutte, gewoon moeten zeggen dat ze een grote fout hebben gemaakt.

Geen opmerkingen: