donderdag 27 december 2012

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt 

Ir. D.F. Woudagemaal
Al sinds 1920 wordt het stoomgemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen. Het Woudagemaal heeft nog steeds een praktische functie in de Friese waterhuishouding. Het gemaal staat niet echt in Lemmer, maar bij Takozijl (dat nabij Lemmer ligt).

Het Woudagemaal
Het Woudagemaal is een boezemgemaal. Het is het enige nog volledig voor de waterhuishouding werkende stoomgemaal in Nederland. Dat is heel bijzonder, zeker als je weet dat er in 1911 in totaal maar liefst 514 stoomgemalen actief waren in Nederland.
Het Woudagemaal

Sinds 1977 is het bouwkundig en technisch waardevolle Woudagemaal een beschermd monument. Het gemaal komt alleen in actie bij extreem hoge waterstanden. Daarmee is het gemaal geen museum geworden. Het is een volledig inzetbaar bedrijf, thans in eigendom van het Wetterskip Fryslân. Sinds april 2012 is het Woudagemaal ook in het klein te bewonderen en wel in het vernieuwde Madurodam in Den Haag.
Het Woudagemaal

In 1998 is het uitstekend onderhouden monument op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Op 7 juli 2001 is de publieke openstelling gestart door Commissaris van de Koningin Nijpels. Het behoort tot de top der Nederlandse UNESCO-monumenten. De Stichting ir. D.F. Woudagemaal zorgt voor het voor publiek openstellen van dit werelderfgoed en doet dat sinds 2011 vanuit een prachtig nieuw Bezoekerscentrum van het Woudagemaal.

Geen opmerkingen: