zondag 13 januari 2013

Aaron Swartz ontsnapt aan straf door zelfmoord

Aaron Swartz ontsnapt aan straf door zelfmoord

RIP Aaron Swartz
RIP Aaron Swartz
Aaron Swartz, internetactivist en oprichter van de website Reddit, heeft op 26-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd. Zijn familie heeft zijn dood bevestigd, meldt CNN. Hiermee voorkomt Aaron Swartz dat hij heel lang gevangen zou moeten zitten. Aaron Swartz is bekend van het rss-protocol dat hij ontwikkelde toen hij 14 jaar oud was.

Over enkele weken moest Aaron Swartz activist voor de rechter verschijnen. Hij werd beschuldigd van het stelen van meer dan 18 miljoen documenten uit de wetenschappelijke database JSTOR. De database vraagt geld voor toegang tot de documenten, maar Aaron Swartz wilde ze vrij beschikbaar stellen. En dus deed hij dat ook.

RIP Aaron Swartz
RIP Aaron Swartz
Als Aaron Swartz was veroordeeld had hij niet alleen gigantische boetes moeten betalen, maar had hij mogelijk ook voor tientallen jaren naar de gevangenis gemoeten.

Aaron Swartz schreef eerder op zijn blog dat hij depressief was. Zijn familie en partner zijn geschokt door zijn dood, maar laten weten dankbaar te zijn voor hun tijd samen, schrijft CNN.

In een verklaring prijzen zij Swartz, die de laatste jaren met de actiegroep Demand Progress tegen internetcensuur streed, omdat hij 'weigerde onrechtvaardigheid te accepteren'.

Swartzs nabestaanden noemen zijn zelfmoord 'het resultaat van een strafrechtelijk systeem vol intimidatie.' Zij uiten stevige kritiek op de 'uitzonderlijk strenge aanklachten voor een vermeende misdaad die geen slachtoffers had'. Veel jonge ICT ers hebben respect voor Aaron en zullen hem missen!

Geen opmerkingen: