maandag 8 april 2013

Maria Poetin woont in Voorschoten (ZH)

Maria Poetin woont in Voorschoten

Maria Poetin woont in Voorschoten
Maria Poetin woont in Voorschoten
Maria Poetin, dochter van de Russische president die vandaag Nederland bezoekt, woont in Voorschoten samen met de Nederlander Jorrit Faassen. Nu Poetin in Nederland is, is de verwachting dat hij ook zijn dochter zal bezoeken. En er wordt gedacht dat hij wel vaker in Nederland is om bij haar te zijn. Gewoon onofficieel.

Wijkbewoners hebben gemengde gevoelens nu dat geheim is uitgelekt. ,Er kleeft toch iets gevaarlijks aan die familie.’ En daarmee is er ook wel wat angst voor wat er zou kunnen gebeuren.

Het is het hoogste appartementencomplex van de nieuwbouwwijk die - notabene - de Krimwijk heet. Het penthouse en de verdieping eronder zijn van Maria en Jorrit. Bij de entree staan de namen van de bewoners, maar het bovenste bordje is blanco.

Maria Poetin woont in Voorschoten
Maria Poetin woont in Voorschoten
Ook de meeste Voorschotenaren die iets kwijt willen over hun bijzondere buren, hebben liever hun naam niet in de krant. Bij de laatste vergadering van de Vereniging van Eigenaren was nog niet bekend wie de bovenste bewoners waren. Inmiddels gonst het rond in Voorschoten. Iemand beweert dat Poetin een keer boodschappen heeft gedaan bij de plaatselijke Albert Heijn (’Hij was best klein’), vergezeld door lijfwachten. ,Ik heb wel eens een geblindeerde auto in de parkeerkelder zien verdwijnen’, zegt een ander. ,Maar verhalen over kleerkasten en beveiligingsdiensten zijn overdreven.’

Er zijn ook mensen die er niets mee te maken willen hebben. ,Het kan maar beter niet algemeen bekend worden’, zegt een man. ,God weet wat er straks gebeurt in de wijk. Poetin heeft nogal wat vijanden. Neem de Tsjetsjenen.’ Zijn vrouw zegt: ,Poetin is niet zomaar een president, hij is een soort dictator. Ik heb natuurlijk zitten googlen. Hij heeft bloed aan zijn handen, zoals van die vermoorde dissident (Alexander Litvinenko, red.).’

Jorrit Faassen (33), familie van de Leidse kunstschilder Casper Faassen, heeft bouwkunde gestudeerd aan de Haagse Hogeschool en dook toen op in hoge functies bij Russische staatsbedrijven. Zo was hij directeur van Stroitransgaz, een van Ruslands grootste bedrijven voor de aanleg van olie- en gaspijpleidingen. Daarna kreeg hij een topfunctie bij Gazprom. In 2010 werd hij na een verkeersruzie belaagd door bewakers van de Russische topbankier Matvej Oerin. Dat ze het verkeerde slachtoffer hadden uitgezocht, bleek toen Oerin direct van zijn bed werd gelicht en zijn banklicenties kwijtraakte.

Geen opmerkingen: