vrijdag 6 december 2013

R.I.P. Nelson Mandela (95)

R.I.P. Nelson Mandela (95)

R.I.P. Nelson Mandela (95)
R.I.P. Nelson Mandela (95)
Oud-president Nelson Mandela (95) van Zuid-Arika is overleden. Dat heeft president Jacob Zuma donderdagavond bekendgemaakt in een televisietoespraak.

Mandela is donderdagavond om 20.50 thuis in Johannesburg gestorven in het bijzijn van zijn familie, volgens Zuma „op vredige wijze”. De Nobelprijswinnaar verkeerde al geruime tijd in kritieke toestand ziek en kampte eerder dit jaar met een ernstige longinfectie.

Twee dagen terug verklaarde zijn dochter Makaziwe al in een interview dat Mandela op zijn sterfbed lag. President Zuma sprak tijdens zijn toespraak lovende woorden over Mandela en prees hem wat hij voor Zuid-Afrika heeft betekend. „Onze natie heeft een grote zoon verloren”, zei Zuma.

Nelson Mandela werd in 1994 de eerste donkere president van het nieuwe Zuid-Afrika, dat de racistische apartheid achter zich liet. Hij zat vanwege zijn strijd tegen de apartheid 27 jaar in de gevangenis.

De oud-president lag maandenlang in het ziekenhuis vanwege een longinfectie. De laatste maanden werd hij thuis behandeld. Mandela krijgt een staatsbegrafenis. „Nelson Mandela bracht ons bij elkaar en samen zullen wij afscheid van hem nemen”, sprak Zuma.

Opvallend genoeg ging vanavond in Londen ook de Mandela-film Long Walk To Freedom in première. De film werd onder meer bijgewoond door Kate Middleton en haar man prins William.

Geen opmerkingen: